ONU denunţă încălcările drepturilor omului din Iran şi Coreea de Nord
Adunarea generală a Naţiunilor Unite a denunţat încălcările drepturilor omului din Iran şi, pe un ton mai ferm, din Coreea de Nord, în două rezoluţii fără caracter constrângător adoptate joi de majoritatea celor 193 state membre, informează vineri AFP.
Într-un text propus de UE şi Japonia, Adunarea Generală a condamnat încălcările 'flagrante' din Coreea de Nord, cerându-i Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).
În mod concret, 119 ţări s-au pronunţat în favoarea acestei rezoluţii, 48 s-au abţinut şi 19 au votat împotrivă, printre care China, Rusia, Sudan, Cuba, Iran, Egipt, Zimbabwe şi Venezuela.
Votul a fost mai sever ca în 2014, când o rezoluţie similară a fost adoptată cu 116 voturi pentru, 20 împotrivă şi 53 de abţineri.
Rezoluţia îi cere Phenianului să închidă o reţea de lagăre de prizonieri, unde, potrivit unei comisii de anchetă a ONU, 100.000 de prizonieri politici sunt deţinuţi în condiţii de neimaginat.
Coreea de Nord a reacţionat în mod vehement la acest proiect de rezoluţie, văzând în el 'produsul unei confruntări politice şi a unei conspiraţii urzite de SUA şi de alte forţe ostile'.
Un al doilea text, la iniţiativa Canadei, exprimă 'serioase îngrijorări' legate de aplicarea pedepsei cu moartea în Iran, unde mai mult de 800 de persoane au fost executate de la începutul anului. Acesta a fost adoptat cu 81 de voturi pentru, 37 contra şi 67 de abţineri. Ţări precum China, Cuba, Rusia, Siria, Africa de Sud, India, Indonezia, Irak şi Liban au respins textul.
Aceasta este prima rezoluţie în care este denunţată situaţia privind drepturile omului în Iran, de la acordul pe marginea programului nuclear iranian încheiat în iulie între Teheran şi marile puteri.