ONU: Nivelul de CO2 a ajuns la un nivel neegalat de milioane de ani
Lumea a "intrat într-o nouă zonă de pericol" după ce concentraţia de CO2 din aer a depăşit pragul simbolic de 400 particule per milion (ppm), un nivel neegalat de milioane de ani, a avertizat luni responsabila Naţiunilor Unite privind modificările climatice, Christiana Figueres.
"Odată cu detectarea a 400 ppm de CO2 în atmosferă, am depăşit un prag istoric şi am intrat într-o nouă zonă de pericol", a declarat dna Figueres într-un comunicat datat la Bonn (Germania) şi transmis la Paris. "Lumea trebuie să se trezească şi să înţeleagă ce înseamnă acest lucru pentru siguranţa oamenilor, pentru bunăstarea lor şi pentru dezvoltarea economică".
Apreciind totuşi că "mai există o şansă de a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale", cea care gestionează negocierile la nivel de Naţiuni Unite în problema climatului a făcut apel la comunitatea internaţională să aducă un "răspuns politic care să ţină cu adevărat cont de provocare".
Observatorul referinţă instalat pe vulcanul Mauna Loa, din Hawaii, a înregistrat joia trecută o concentraţie de CO2 de 400,03 ppm, conform Agenţiei oceanice şi atmosferice a SUA (NOAA). Este vorba despre o măsură punctuală şi nu de o medie anuală, ce va fi în cele din urmă atinsă, dar acest prag simbolic este semnul că planta se află pe traiectoria unei încălziri îngrijorătoare.
Comunitatea internaţională şi-a fixat drept obiectiv să ajungă în 2015 la un acord constrângător pentru toate ţările, inclusiv pentru cele mai importante două ţări poluatoare - China şi SUA -, astfel încât acestea să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Înţelegerea ar urma să intre în vigoare la orizontul lui 2020. Obiectivul principal este de a menţine creşterea temperaturii medii globale în limita a 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale, un prag dincolo de care oamenii de ştiinţă se tem că sistemul climatic va deveni instabil.