Oportunități pentru Agricultura românească – deschiderea de noi piețe externe
Ședința de marți a Guvernului a venit cu o veste foarte bună pentru economia românească. Administraţia de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din China a aprobat exporturile de carne de porc din România, ceea ce înseamnă că piața chineză se deschide în sfârșit pentru produsele noastre.
Vestea era una previzibilă, în condițiile în care anul trecut Autoritatea Sanitar-Veterinară şi instituția chineză corespondentă au semnat două acorduri pentru export de carne de porc şi de bovine pentru reproducţie în țara asiatică.
Este de așteptat ca efectul economic să fie unul foarte bun datorită creșterii exporturilor. Trebuie ținut cont că în 2014 excedentul balanţei comerciale a fost de 600 de milioane de euro datorită exportului de produse din agricultură. Creșterea este de aproape 60% față de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obținut la finele lui 2013.
Datele arată că România devine un jucător din ce în ce mai important pe piața europeană în special în sectorul cerealelor, mai ales cu ajutorul fondurilor europene accesate în domeniu. Viitorul PNDR 2014-2020 prevede alte 8,015 miliarde de euro alocate țării noastre, care vor reprezenta un sprijin extraordinar pentru fermieri și producători.
Citeşte şi: România a înregistrat în 2014 al doilea an cu execedent în comerțul cu produse agroalimentare
Dacă privim imaginea de ansamblu a accesului României pe piețele externe, putem observa că Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agricol al României în anul 2014, livrările de produse agroalimentare către UE având o pondere de 61% (58,4% în 2013).
Valoarea livrărilor intracomunitare de produse agroalimentare din 2014 s-a majorat cu 10,7%, în timp ce exporturile către țările terțe au scăzut cu 0,3%. Principalele produse agroalimentare exportate în 2014 au fost grâu (aproape 5 milioane tone pentru 959,4 milioane euro), porumb (3,7 milioane tone /755,1 milioane euro), dar și țigarete, semințe și ulei de floarea-soarelui, semințe de rapiță, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasăre precum și animale vii din specia bovine.