Opozanții lui Crin din PNL își ascut săbiile
Este clar că propunerea listelor comune nu este luată în serios nici măcar de cei care o pun pe tapet. Dar ce dorește atunci grupul disidenților liberali, în frunte cu Tăriceanu? Cred că răspunsul cel mai simplu ar fi acela că încearcă să-l forțeze pe Crin Antonescu să-și asume consecințele unui rezultat care se prefigurează slab și lipsit de glorie.
N-or fi tocmai săbii și nici noaptea cuțitelor lungi, dar toate semnele arată că în PNL se va lăsa cu balamuc. Gruparea disidentă latentă, condusă după toate probabilitățile chiar de către Călin Popescu Tăriceanu, i-a pus în față lui Crin Antonescu aproape un ultimatum politic, atunci când l-au contrazis, optând pentru liste comune USL la europarlamentare.
În paranteze fie spus, merită să reamintim că spre finalul anului trecut, excedat de piruetele inexplicabile executate de Crin Antonescu, tot Tăriceanu a fost acela care i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj lipsit de echivoc: în caz de ruptură provocată în USL, un grup consistent de parlamentari și miniștri ai PNL vor susține în continuare efortul de guvernare al PSD. Imediat după aceste neplăcute evoluții, Crin Antonescu a criticat, ca din întâmplare, tocmai activitatea guvernamentală a fostului premier Tăriceanu, semn că mesajul a ajuns la toate urechile interesate.
Dar, să revenim la subiectul listelor comune la europarlamentare. Tăriceanu este a treia voce cu greutate din partid, după Stroe și Chițoiu care cer acest lucru. Dar, iarăși, să nu uităm că listele comune la parlamentare par a fi doar un pretext, căci materializarea unei asemenea propuneri se ciocnește de problema de nerezolvat a apartenenței la grupuri parlamentare distincte, în Parlamentul European. Este greu de crezut că PNL sau PSD își vor abandona grupurile pentru a materializa propunerea în România.
PSD nu are niciun motiv, estimările electorale fiind cât se poate de promițătoare. PNL nu stă așa bine și, da, din acest punct de vedere ar avea de câștigat pe liste comune cu social-democrații, în România. În Parlamentul European, un PNL racolat de grupul socialist s-ar transforma instantaneu pentru liberali într-o victorie à la Pirus.
Este clar că propunerea listelor comune nu este luată în serios nici măcar de cei care o pun pe tapet. Dar ce dorește atunci grupul disidenților liberali, în frunte cu Tăriceanu? Cred că răspunsul cel mai simplu ar fi acela că încearcă să-l forțeze pe Crin Antonescu să-și asume consecințele unui rezultat care se prefigurează slab și lipsit de glorie. Se prefigurează o schimbare la vârf în PNL, căci liderului i se arată pisica, fiind împins într-o situație fără ieșire: listele comune nu sunt fezabile, pe de altă parte va fi considerat responsabil de rezultatul slab, pentru că a refuzat soluția listelor comune. În acest context, momentul anunțării rezultatelor alegerilor europarlamentare pare a fi desemnat încă de acum ca semnal pentru lămuriri și clarificări suficient de zdravene pentru a rearanja algoritmul de putere din partid...
Și pentru că nu iese fum fără foc, să amintim că tocmai în această perioadă, dinspre tabăra lui Băsescu și Elena Udrea, se vorbește de asemenea de un curent din PNL care dorește debarcarea lui Crin și eventuala sa înlocuire cu Tăriceanu, în vederea alegerilor prezidențiale.