Opoziție la opoziție: Blaga și Udrea împotriva lui Crin Antonescu?
Supărarea lui Vasile Blaga împotriva liberalilor și a lui Crin Antonescu n-a făcut decât să se amplifice ulterior. Cei pe care Blaga îi invita să se alăture ”în semn de bărbăție” acum sunt priviți cu reticență maximă.
Ieșirea PNL din arcul guvernamental pare a fi trăsătura dominantă a tabloului politic actual. Cum consecințele acestei evoluții abrupte asupra foștilor aliați din cadrul USL au fost discutate pe larg, să aruncăm o privire și asupra cutremurului provocat în opoziție. PNL, un partid care putea părea mic în alianță cu mastodontul PSD, ajuns în opoziție strivește pur și simplu formațiunile pitice cărora le dă habitatul peste cap și le dereglează lanțul trofic. Cum partidul lui Crin Antonescu nu a fost o prezență calmă și echilibrată nici cât a fost la guvernare, putem privi acum ca justificate pozițiile iritate și alarmiste cu care a fost întâmpinat de PDL și PMP, două partide care nici dacă ar fuziona de urgență nu ar reuși să spere la scorul pe care liberalii îl vor obține garantat la europarlamentare. Acest detaliu, al deranjului extrem pe care-l provoacă PNL prin reordonarea la care obligă toate forțele politice, reprezintă explicația unor atitudini și raportări de multe ori contradictorii din partea lui Vasile Blaga, respectiv Elena Udrea.
Aceasta din urmă părea să se încoloneze disciplinată în trendul politic impus de Traian Băsescu, care a fost prima sirenă menită să amăgească liberalii oferindu-le o alternativă la parteneriatul cu PSD. Elena Udrea l-a îngânat o vreme pe Traian Băsescu, declarând la unison cu acesta că în turul doi la prezidențiale, Crin Antonescu ar fi de preferat ca soluție de dreapta oricărui candidat al PSD. Amorul nu a durat foarte mult și pe măsura ce detaliile rupturii dintre PNL și PSD s-au cristalizat, Elena Udrea și-a reconsiderat poziția și discursul. Semnalul schimbării a fost clar acea invitație cel puțin bizară prin care insignifiantul PMP, înjghebat la repezeală în laboratorul politic al președintelui Băsescu invita PNL să susțină un candidat popular la prezidențiale, o ofertă evident ofensatoare și inacceptabilă pentru liberali. Pe urmă discursul precum și relațiile dintre PMP și PNL s-au degradat progresiv, chiar de mărțișor Elena Udrea agățând în pieptul PNL anatema politică definitivă: PMP nu va colabora cu liberalii lui Crin Antonescu, pe care-i consideră nedemni reprezentanți ai dreptei și responsabili de ”dezastrul economic” actual. Ca să fie mesajul clar, cu aceeași ocazie Elena Udrea a mai glosat destul de ipocrit și pe tema Băsescu-premier, Boc-președinte, un binom de putere neverosimil din care nu merită să reținem decât esențialul și anume că-l exclude cu desăvârșire pe Crin Antonescu.
Vasile Blaga a avut și el o raportare destul de evazivă la vremea respectivă la semnele care indicau o posibilitate de apropiere de PNL, când încă făcea parte din USL. Deși aparent ar fi acceptat împreună cu UDMR discuții punctuale pe marginea unor propuneri economice, până la urmă PDL a reculat punând PNL niște ”condiții de colaborare politică” de parcă liberal-democrații ar fi câștigat alegerile din 2012 iar liberalii le-ar fi pierdut. Recent, discuțiile și tatonare păreau să se fi reluat, să reamintim doar momentul în care Blaga îi invita pe liberali să-și dovedească ”bărbăția” alăturându-se unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Ponta, unde PDL-ul lui Blaga nu avea suficiente voturi, conform propriilor declarații. A urmat apoi episodul aproape umoristic, căci altfel nu-i putem spune, prin care PMP și PDL au fost cumva păcălite de Traian Băsescu să se alăture într-o inițiativă născută moartă, prin care un guvern era reclamat... pentru neconstituționalitate. Sesizarea care i-a unit încă o dată a contre coeur pe Blaga și Udrea a fost respinsă de Zegrean, dar supărarea lui Blaga a mers surprinzător nu împotriva președintelui care era de fapt responsabilul pentru circul în care s-a afundat PDL și PMP ci împotriva PNL... Vasile Blaga a reamintit cu frustrare votul favorabil din Parlament în cadrul căruia Guvernul Ponta 3 a obținut nu numai o majoritate comodă dar și ... voturile a 30 de parlamentari liberali. Deși acest detaliu a fost intens dezmințit de surse liberale, Blaga a insistat, reamintind cum PNL face opoziție la centru dar funcționează încă în vechile structuri ale USL, în teritoriu.
Supărarea lui Vasile Blaga împotriva liberalilor și a lui Crin Antonescu n-a făcut decât să se amplifice ulterior. Cei pe care Blaga îi invita să se alăture ”în semn de bărbăție” acum sunt priviți cu reticență maximă. Vasile Blaga, a declarat că democrat liberalii au finalizat cartea neagră a guvernării USL şi că vor iniţia o moţiune de cenzură, dar a subliniat și că, dacă PNL va iniţia un demers similar "doar ca o vendetă" la adresa PSD sau UDMR, atunci partidul său nu va achiesa. Or, dacă o moțiune de cenzură a liberalilor la adresa propriilor politici asumate nu demult în cadrul USL ar putea fi privită ca sinucidere politică, orice moțiune de cenzură inițiată de liberal-democrații lui Blaga, fără suportul liberalilor, poate fi considerată o acțiune politică fără nicio șansă de finalizare, o modalitate nu atât de subtilă prin care Blaga îi cere PDL ”Mircea, fă-te că lucrezi”.
Revenind la aceste poziționări destul de neobișnuite, să concluzionăm că prăbușirea asteroidului PNL în habitatul opoziției a periclitat pe termen lung echilibrul și supraviețuirea formațiunilor de talie mică și a determinat pe termen lung acest proces foarte interesant de opoziție la opoziție, în care cei implicați dispută nu numai puterea deținută de partidele din arcul guvernamental dar și supremația și supraviețuirea proprie într-un areal devenit brusc mult prea aglomerat.