Oprescu: În 18 luni, luăm 80% din câinii de pe străzi şi reducem cu 90% numărul oamenilor muşcaţi
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că municipalitatea, în 18 luni calendaristice, va aduna cel puţin 80% dintre maidanezi şi va reduce cu 90% numărul oamenilor muşcaţi de aceştia, ASPA asumându-şi că poate prinde până la 250 de câini pe zi.
"Am înţeles cu toţii, în ultimele patru săptămâni, că problema câinilor fără deţinător este una gravă. Nu mă refer la autorităţile publice, pentru că noi am fost permanent conştienţi şi în alertă. Mă refer la legiuitor, care, iată, şi-a asumat incoerenţa deciziilor luate. Legea pentru protecţia animalelor, în general, s-a răsfrânt asupra activităţii de gestionare a câinilor fără deţinător, în particular", a spus, luni, primarul general, care a subliniat că "autointitulaţii iubitori de animale" au înţeles că existenţa câinilor fără deţinător pe străzi reprezintă "pericol public".
Potrivit edilului Capitalei, ca obiective generale, municipalitatea anunţă reducerea cu peste 80 de procente a numărului câinilor maidanezi şi cu 90% al oamenilor muşcaţi de aceştia, iar asta în 300 de zile lucrătoare, respectiv 18 luni calendaristice.
De asemenea, se lansează un număr telefonic de urgenţă pentru reclamaţii (021.9844), unde cetăţenii pot să semnaleze existenţa haitelor, a câinilor periculoşi şi a eventualele atacuri, unul pentru adopţii (0800.800.877), precum şi un plan de informare a cetăţenilor, respectiv de încurajarea a adopţiilor .
"Planul nostru este să adunăm cel puţin 80 la sută din câinii de pe străzi şi să reducem cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă că în 300 de zile lucrătoare, adică 18 luni calendaristice, cu o rată de prindere de la 150 până la 250 de câini pe zi, poate captura 80 la sută din câinii de pe străzi", a mai precizat Oprescu, la prezentarea planului de măsuri pentru problema câinilor maidanezi.
Primarul general a mai spus că strângerea câinilor de pe străzi urmează să fie făcută după un plan bine stabilit, prioritare urmând să fie grădiniţele, creşele, şcolile, dar şi străzile aglomerate.
"Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan foarte bine stabilit.(...) Prioritate vor avea desigur copiii. 20 la sută din efectivele noastre vor fi la grădiniţe, creşe, şcoli, pe străzile aglomerate. Apoi, vom asigura permanenţa, pentru a răspunde reclamaţiilor cetăţenilor. Vom acţiona, în primul rând, asupra haitelor, după o abordare sistematică, agreată în urma măsurătorilor din teren", a mai spus Oprescu.
Potrivit lui Sorin Oprescu, în prezent, pe străzile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de câini fără deţinător, estimarea fiind făcută în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
"Institutul Matei Balş ne confirmă că 11.800 de oameni au fost muşcaţi de câini fără deţinător, numai anul trecut. Am precizat că este vorba de câini fără deţinător. Pentru că restul de circa 5.000 de oameni muşcaţi au fost atacaţi de câinii din propria curte", a adăugat edilul.
La prezentarea măsurilor pentru reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Capitalei, primarul general a mai arătat că municipalitatea doreşte, în primul rând, încurajarea adopţiilor. Oprescu a explicat că legea urmează să fie aplicată nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.
"Din acest moment, în calitate de primar general, vă anunţ că voi purta discuţii şi voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureştiul şi bucureştenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă", a subliniat primarul Capitalei.