Oprescu: Noile spitale Foişor şi Gomoiu ar putea fi funcţionale la sfârşitul lui 2015
Cele două spitale noi Foişor şi Gomoiu, ale căror lucrări de construcţie, de peste 385 de milioane de lei, au început în 2013, ar putea fi funcţionale la sfârşitul lui 2015 sau începutul lui 2016, fiind cele mai moderne unităţi sanitare din Capitală, a anunţat, vineri, primarul Sorin Oprescu, adăugând că înfiinţarea a cel puţin unei policlinici pentru fiecare sector este, de asemenea, un obiectiv al municipalităţii, informeză mediafax.
Edilul-şef al Capitalei a inspectat, vineri, stadiul lucrărilor de construcţie de la Spitalul de Copii "Victor Gomoiu" şi Spitalul Clinic de Ortopedie şi Traumatologie Foişor - ambele aflate în administrarea municipalităţii.
Valoarea lucrărilor la cele două spitale, incluzând dotarea unităţilor cu echipamente şi mobilier de ultimă generaţie, este de 385.791.325,26 lei, respectiv 175.864.323,76 lei cu TVA pentru Spitalul Foişor şi 209.927.001,50 lei cu TVA pentru Spitalul "Gomoiu", costurile pentru noile unităţi fiind suportate integral de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
Prima unitate vizitată a fost Spitalul de Copii "Victor Gomoiu", unde, chiar dacă lucrările au o întârziere de 75 de zile, constructorul a promis finalizarea la termenul stabilit, respectiv 21 de luni de la demararea lucrăilor, respectiv sfârşitul lui 2015, începutul lui 2016, potrivit municipalităţii.
Noua clădire a Spitalului "Gomoiu", de şase etaje, este construită în curtea actualei unităţi sanitare, aceasta funcţionând într-un sediu vechi de aproape 100 de ani, respectiv într-o clădire de patrimoniu din 1927.
"Aşa cum am spus mereu: avem nevoie de un spital de copii în acestă parte a Capitalei (sud-est - n.r.). În ultimii 30 de ani, nu s-a mai construit nimic în România, de aceea acest spital este o mândrie pentru noi. Va fi al doilea spital de urgenţă pentru copii din Bucureşti, după Spitalul 'Grigore Alexandrescu', situat în drum strategic, pentru regiunea de sud şi de est. În plus, în spital se va desfăşura şi chirurgie de înaltă tehnicitate, cum ar fi operaţii pe cord, operaţii pe creier...", spus Sorin Oprescu.
Odată cu ridicarea noii clădiri, numărul paturilor de la "Gomoiu" va creşte de la 159 la 278, iar spitalul va fi extins până la 19.260 de metri pătraţi - suprafaţa construită. Va creşte, de asemenea, numărul sălilor de operaţie, de la două, care acum deservesc doar specialitatea ORL, la 10. Astfel, vor exista în unitate câte două săli de operaţii pentru ORL, Chirurgie şi Ortopedie şi alte patru destinate secţiei Cardiologie. Spitalul va avea, de asemenea, o secţie de chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervenţională şi cardiologie pediatrică, a precizat primarul general.
În unitatea sanitară vor fi amenajate şi spaţii de joacă pentru copii, la fiecare etaj, dar şi încăperi pentru părinţi sau alţi aparţinători ai pacienţilor.
Spitalul va avea un spaţiu verde de 3.400 de metri pătraţi şi o parcare cu 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulanţe.
Clădirea veche a Spitalului "Victor Gomoiu", care are valoare arhitecturală, va fi consolidată şi restaurată, urmând să fie legată de corpul nou printr-o pasarelă de sticlă, mai spun reprezentanţii municipalităţii. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesională pentru studenţi, rezidenţi şi specialişti, urmând să găzduiască săli de curs, de conferinţe, biblioteci, laboratoare etc.
La Spitalul Foişor din sectorul 2, lucrările sunt mult mai avansate, fiind deja terminat un corp de clădire cu patru etaje, spre strada Pop de Băseşti. Potrivit managerului unităţii sanitare, dr. Cristian Stoica, noua clădire va fi dată în folosinţă cel mai târziu în în februarie 2014.
"Proiectul vizează extinderea actualului Spital Foişor, prin dublarea capacităţii de funcţionare, a numărului de paturi, a clinicilor medicale, a secţiei de anestezie şi terapie intensivă. La acestea se vor adăuga laboratoare centrale de investigaţii şi tratament, secţiea de terapie recuperatorie, departamentul de imagistică şi cel de urgenţe. Echiparea tehnico-administrativă a spitalului vine şi o completează pe cea a spitalului vechi, mult restrânsă şi deficitară. Lucrările la acest spital au început în martie 2013 şi se vor finaliza spre sfârşitul lui 2015 sau începutul lui 2016", a mai spus Oprescu.
Potrivit primarului general, Foişor este o unitate de referinţă în medicina românească de profil, cu un puternic nucleu de cercetare şi telemedicină şi unde sunt folosite tehnici neconvenţionale.
Oprescu: Trebuie să reînfiinţăm policlinicile, să fie măcar una pe sector
Municipalitatea bucureşteană are ca obiectiv prioritar realizarea a două ambulatorii noi la Spitalele Gomoiu şi Foişor, dar şi reînfiinţarea policlinicilor, pentru a funcţiona cel puţin una în fie sector, a anunţat, vineri, primarul general Sorin Oprescu.
"Avem un obiectiv important, şi anume vom începe reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor şi al Spitalului Gomoiu. Proiectul constă în reabilitarea şi modernizarea clădirii, precum şi echiparea cu aparatură de înaltă performanţă, care înglobează tehnologii moderne şi eficiente pentru diagnosticarea pacienţilor", a mai spus edilul-şef al Capitalei, cu ocazia unei vizite pe şantirerele unităţilor sanitare în construcţie.
Oprescu a ţinut să sublinieze şi că trebuie reînfiinţate policlinicile, pentru a fi câte o policlinică centrală pe sector, unde oamenii să poată să ajungă mai uşor pentru o consultaţie care nu reprezintă urgenţă medicală.
Întrebat dacă municipalitatea va cumpăra spaţii pentru policlinici sau dacă le are deja, Oprescu a precizat că nu sunt bani pentru achiziţii.
"Nu avem bani să cumpărăm spaţii. Vom folosi clădiri vechi", a spus primarul general.