Oprescu: Primăria Bucureşti vrea să realizeze cât mai multe parteneriate publice private
Primăria Bucureşti intenţionează să realizeze cât mai multe parteneriate publice private, pentru că acestea reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare urbană, a declarat vineri primarul general Sorin Oprescu.
Primarul general, care efectuează o vizită în Danemarca, a avut vineri o întrevedere cu omologul său din Copenhaga, Frank Jensen, şi cu preşedintele Consiliului Regional Copenhaga, Vibeke Storm Rasmussen.
Oprescu a subliniat că doreşte ca să stabilească relaţii bilaterale prin care experţii din Bucureşti şi Copenhaga să colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructură, planificarea traficului şi mediu.
"Cred cu tărie că dezvoltarea relaţiilor comunitare şi colaborarea directă între oraşe reprezintă premisa pentru o dezvoltare durabilă care pune în centrul atenţiei cetăţeanul. Preocuparea noastră comună este aceea de a dezvolta proiecte care să aducă beneficii locuitorilor oraşelor noastre, pentru că ei nu doar locuiesc în Bucureşti sau Copenhaga, ci şi trăiesc în oraşele lor", a declarat Oprescu, potrivit Agerpress.
Edilul Bucureştiului susţine că este nevoie de experienţa oraşului Copenhaga în ceea ce priveşte infrastructura rutieră.
"Este cunoscut că în Danemarca există o tradiţie veche în ceea ce priveşte mersul pe bicicletă, însă Copenhaga a transformat această variantă de transport într-un element esenţial al planificării urbane. De aceea, consider că sunteţi cei mai în măsură să acordaţi Bucureştiului expertiza de care are nevoie în această direcţie. Nu în ultimul rând, dorim să cooperăm cu Copenhaga în cadrul organizaţiei C40-Green Growth Network, creştere verde care presupune investiţii în tehnologii şi infrastructură eficiente din punctul de vedere al resurselor şi eficace din punctul de vedere al protecţiei mediului", a subliniat Sorin Oprescu.
Primarul general a adăugat că un aspect important în relaţiile de colaborare dintre cele două capitale îl reprezintă sprijinul pe care Copenhaga îl poate acorda Bucureştiului în consultanţă şi construirea unor incineratoare de deşeuri.
La rândul său, primarul Capitalei Danemarcei, Frank Jensen, şi-a exprimat disponibilitatea unei cooperări apropiate între cele două municipalităţi. "Vă asigur că suntem deschişi spre o colaborare strânsă şi directă între municipalităţile noastre. Experţii şi specialiştii bucureşteni sunt bineveniţi la Copenhaga, unde pot obţine expertiza necesară pentru dezvoltarea de proiecte importante pentru oraş", a spus acesta.
Edilul din Copenhaga a subliniat faptul că, pentru a-şi atinge obiectivele, oraşele au din ce în ce mai mare nevoie să cointereseze companiile private. "O mare parte din priorităţile unui oraş se realizează şi prin sprijinul oamenilor de afaceri, la bază aflându-se reţeaua de companii naţionale şi internaţionale care doresc să investească în proiecte de dezvoltare durabilă", a completat el.
Frank Jensen a afirmat că unul dintre obiectivele administraţiei pe care o conduce este crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, subliniind că mare parte din proiectele municipalităţii au la bază expertiza universitară.
În acest context, primarul Oprescu a declarat că în domeniul cooperării între universităţi şi centre de cercetare există un potenţial deosebit, peste 2.000 de studenţi români studiind la Copenhaga. El a avansat ideea lansării unui proiect comun prin care studenţii şi cercetătorii români să intre într-un schimb de experienţă, astfel încât fiecare dintre aceştia să ‘întoarcă' experienţa dobândită oraşelor din care provin.
La finalul întâlnirii, Sorin Oprescu, i-a adresat omologului său danez invitaţia de a face o vizită oficială la Bucureşti.