Oprescu: Procentajul străzilor "de pământ" din Capitală a ajuns la circa 4%
Procentul străzilor "de pământ" din Capitală a scăzut la circa 4%, de la peste 20% cât era în 2008, a declarat luni primarul general Sorin Oprescu.
"O să ne apropiem de finalizare şi pe Petricani în sectorul 2 şi uite aşa o să se facă un număr de aproape 200 şi ceva de străzi, scăzând procentul de străzi nefăcute în Bucureşti, străzi 'de pământ' cum le spunem noi, de la un procent de peste 20%, aducându-l undeva la 4%. Urmează ca în aceşti doi ani, doi ani şi jumătate să încheiem tot şi programul Bucur şi toate aceste străzi", a declarat edilul general cu prilejul verificării stadiului lucrărilor de realizare a sistemului rutier din zona Bucureşti-Măgurele, conform Agerpres.
"La sfârşitul anului 2008, 23% din numărul total de străzi nu aveau apă şi canal (circa 4,5% dintre locuitorii Bucureştiului fiind afectaţi), în cei cinci ani, 2008-2013, reuşindu-se ca procentul străzilor 'de pământ' (sistem rutier nemodernizat), lipsite de apă şi canalizare, să scadă de la 23% la 7% (circa 1,4% - încă cel puţin 28.000 de bucureşteni beneficiază acum de apă şi canal)", relevă date puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
În altă ordine de idei, Oprescu a spus că pe 81 de străzi din zona Bucureşti-Măgurele s-a introdus reţeaua de apă şi canalizare, iar pe 64 dintre acestea a fost finalizat şi sistemul rutier.
"Acum cinci ani Bucureştiul avea încă drumuri pline de nămol, adică străzi fără canalizare şi asfalt. Chiar dacă în mare parte aceste străzi nu aparţin PMB, ci sectoarelor, le-am preluat în administrare şi le-am reabilitat la nivelul anilor în care trăim. Iar anul acesta am acţionat în forţă, în special în sectorul 5, unde era cea mai grea situaţie. Din 81 de străzi din zona Bucureşti-Măgurele, unde Primăria Capitalei, cu sprijinul Apa Nova, prin programul Bucur, a introdus deja reţeaua de apă şi canalizare pe 64 dintre acestea, a fost finalizat şi sistemul rutier", a afirmat primarul general al Capitalei.
Potrivit PMB, în 2008, ţinând cont că un număr important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare de numai 45-50%, s-a hotărât demararea unor proiecte de mare anvergură. Cartierele care se aflau în această situaţie erau: Vatra Nouă, Chitila Triaj, Străuleşti, Băneasa, Andronache, Ion Creangă, Olimpia, Progresului, Apărătorii Patriei şi Giuleşti Sârbi.
Până în prezent lucrările propuse la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare au fost finalizate în toate cartierele mai sus menţionate, realizându-se investiţii ce însumează 213 străzi, 67 km reţea publică de alimentare cu apă, 71,39 km reţea publică de canalizare menajeră, 6,5 km reţea publică de canalizare pluvială şi 45,3 km sistem rutier.
Au fost realizate şi patru staţii de preepurare a apelor pluviale, şase staţii de pompare a apelor uzate menajere şi o staţie de pompare apă potabilă.
Valoarea investiţiilor s-a ridicat la 338.366.271,4 de lei cu TVA. Acestea reprezintă strict investiţiile PMB ce au fost completate de cele realizate de operatorul SC Apa Nova Bucureşti SA în cadrul programului Bucur.