Oprişan: Preşedinţii de CJ şi primarii trebuie cercetaţi în libertate, nu sunt pericole sociale
Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan, preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, a criticat marţi "justiţia televizată", susţinând că preşedinţii de consilii judeţene şi primarii trebuie cercetaţi în libertate, întrucât "nu sunt pericole sociale".
"Eu n-am niciun fel de emoţie. (...) Păcat este de acest circ mediatic, pe de o parte. Pe de altă parte, după părerea mea, arestarea preventivă în România ar trebui să fie văzută în cu totul şi cu totul alt mod. Preşedinţii de consilii judeţene, primarii, edilii, gospodarii localităţilor din România nu sunt pericole sociale, nu sunt oameni care să pună probleme de acest gen în comunităţile lor sau în România, fapt pentru care eu cred că prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţia României şi situaţia pe care eu am ridicat-o de facto să pună lucrurile în aşa manieră încât ei să fie cercetaţi în libertate, pentru că (...) este de datoria noastră, noi când ne-am asumat aceste funcţii, ne-am asumat şi faptul că trebuie să răspundem întrebărilor instituţiilor abilitate, să dăm explicaţii DNA, Parchetului General, Curţii de Conturi, tuturor celorlalte instituţii ale statului", a declarat Oprişan, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
El a adăugat însă că cercetările trebuie să se facă în mod corect, "raportat la faptele persoanelor aflate în discuţie, şi în niciun caz la numele lor".
Pe de altă parte, Oprişan a criticat şi unele prevederi din Codul penal, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu.
"Abuzul în serviciu nu există în nicio legislaţie a ţărilor civilizate, cu democraţii consolidate în statul de drept. Abuzul în serviciu este o infracţiune de tip sovietic, inspirată din Codul penal al fostei Uniuni Sovietice. Când comuniştii voiau să execute un adversar sau un duşman al poporului în acest mod, dacă nu îl găseau cu delapidare, cu eu ştiu ce altă infracţiune, invocau abuzul în serviciu", a afirmat Oprişan.
Vicepreşedintele PSD a mai spus că este regretabilă "maniera televizată" în care se fac cercetările.
"N-o să poată să ne aresteze 7,4 milioane de români până în noiembrie. (...) Cei care se înscriu la Partidul Mişcarea Populară nu sunt nici reţinuţi, nici arestaţi, nici măcar audiaţi", a susţinut el.
Totuşi, Oprişan a arătat că judecătorii şi procurorii sunt garanţii statului de drept.
'Că maniera e greşită, că se furnizează în continuare date din anchetele penale, nu e treaba mea să judec acest lucru, acest lucru trebuie să îl reglementeze o dată pentru totdeauna legislaţia din România şi CSM', a subliniat Marian Oprişan.