Orban: Decontările pentru autorităţile publice locale trebuie extinse şi la alţi beneficiari
Sistemul aplicat pentru autorităţile publice locale, astfel încât facturile emise de contractori să fie decontate direct de la bugetul de stat, reprezintă un succes major şi este important ca Ministerul Finanţelor Publice să fie deschis pentru formule similare de decontare a cheltuielilor şi pentru alţi beneficiari de fonduri UE, a spune fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Altă cauză pentru slaba absorbţie a fondurilor ţine de lipsa resurselor financiare la nivel local pentru cofinanţarea proiectelor. Tocmai de aceea este de salutat succesul pe care l-a înregistrat Ministerul Fondurilor Europene în dialogul cu Ministerul Finanţelor Publice în acceptarea sistemului de decontare pentru autorităţile publice locale. Este un succes major, care trebuie apreciat în acest fel şi consider ca un lucru foarte important ca Ministerul Finanţelor Publice să fie deschis pentru formule similare de decontare a cheltuielilor şi pentru alţi beneficiari, nu numai pentru beneficiarii publici locali", a afirmat Leonard Orban.
El a apreciat că o altă cauză care a dus la un nivel scăzut al absorbţiei fondurilor europene au constituit-o problemele legate de derularea achiziţiilor publice, în special din cauza cadrului legislativ şi procedural.
"Dacă ne uităm la corecţiile financiare acceptate de România, cea mai mare parte, cu excepţia celor de pe POSDRU, ţin de probleme majore pe această zonă, probleme majore pentru proiectele care au fost contractate din perioada 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011. Corecţiile s-au oprit în octombrie 2011, iar asta este legat de faptul că de la crearea Ministerului Fondurilor Europene, în septembrie 2011, lucrurile s-au schimbat radical, un număr foarte important de măsuri au fost întreprinse", a precizat fostul ministru al Afacerilor Europene.
Potrivit lui Orban, una dintre cele mai spinoase probleme care trebuie rezolvate este cea a identificării şi sancţionării posibilelor conflicte de interese şi incompatibilităţi din sistem.
"De asemenea, aplicarea neunitară a legislaţiei în domeniu şi practica diferită a unor instituţii implicate în proces au condus la situaţia în care s-au aplicat aceste corecţii financiare, mulţi beneficiari s-au dus în justiţie şi rezultatul e că unii dintre ei au câştigat, pentru că aveau acte acoperitoare pentru deciziile lor, din partea unor instituţii publice, în special din partea ANRMAP", a spus el.
Guvernul a adoptat în aprilie o ordonanţă în baza căreia în cadrul Programului Operaţional Regional s-a schimbat modalitatea de plată a facturilor emise de contractori, astfel încât ele să fie decontate direct de la bugetul de stat, fără a se mai pune presiune pe beneficiarii publici.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat pe 11 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, că mecanismul decontării aplicat pentru autorităţile publice locale ar putea fi extins şi la nivelul sectorului privat, soluţia fiind analizată în acest moment de MFE şi de alte ministere cu atribuţii în domeniu.