Orban îl contrazice pe Iohannis în scandalul moscheii din Bucureşti: Nu este bună în plan diplomatic
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, nu este de acord cu ridicarea unei moschei la Bucureşti, aşa cum România a promis Turciei, arătând că există riscul ca România să devină o ţintă pentru atacuri teroriste. Orban a mai spus că ar afecta relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, contrar cu poziţia Preşedinţiei.
„Nu voi autoriza această moschee. Nu am niciun sentiment împotriva musulmanilor, sunt tolerant, românii sunt toleranţi, primitori, numai că nu are nicio logică să accepţi o mare moschee în capitala României. În Bucureşti sunt 4000 de musulmani. Nu doar turci, arabi, iar arabii nu vor veni să se roage la această moschee. Nici pe plan diplomatic, nu ştiu dacă e foarte bine să se realizeze. E posibil să devină o ţintă. Uitaţi-vă ce atentate sunt în Turcia, cu extremişti arabi. Riscăm să generăm un pericol suplimentar? Acest subiect cred că nu e de actualitate”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea TV.
Administraţia Prezidenţială a reacţionat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a fost criticat pentru faptul că a pecetluit dorinţa Turciei de a construi o moschee la Bucureşti, critici venite pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles, tragedie cu autori musulmani.
„Deşi contextul este foarte delicat, o moschee la Bucureşti ar putea ţine sub control comunitatea musulmană, în condiţiile în care există foarte multe moschei de apartament, cu finanţări oculte, unde se pot transmite mesaje de radicalizare. Aşadar, o astfel de moschee finanţată de Turcia ar putea preîntâmpina apariţia unor centre religioase ilegale.Însă e important ca partea turcă să renunţe la mesaje propagandistice, cum că la Bucureşti se va ridica cea mai mare moscheea din Europa. Nu trebuie să fie cea mai mare moschee, ci o moschee normală. Oricum, nici n-are cum să fie o moschee foarte mare, pentru că deschiderea terenului nu permite”, conchid sursele de la Cotroceni. Ridicarea unei moschei la Bucureşti nu se poate face fără acordul Primăriei Capitalei, lucru confirmat de Preşedinţie.
„Preşedintele Iohannis nu se putea dezice de angajamentele luate de statul român în mai multe rânduri. În relaţiile diplomatice, atunci când s-a început o negociere, este bine să se continue pe aceeaşi linie. Preşedintele i-a transmis lui Erdogan situaţia în care se află proiectul: Primăria Capitalei trebuie să elaboreze un PUZ (Plan Urbanistic Zonal), apoi să emită avizele de construcţie. Oricum, aceste proceduri sunt de durată. ", au declarat surse oficiale. Săptămâna trecută, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, într-o conferinţă de presă alături de Klaus Iohannis, a anunţat că proiectul moscheii de la Bucureşti este în faza de autorizaţii. Anunţul lui Erdogan a stârnit critici acerbe, mai ales că dezbaterea vine pe fondul atentatelor teroriste de la Bruxelles, dar şi a crizei imigranţilor.