Orgoliul lui Băsescu face rău relaţiilor externe ale României
Mandatul lui Traian Băsescu se apropie de final, însă capitularea nu este aproape. Politica distructivă, cu care am fost obişnuiţi în aceşti ani, a devenit mult mai vizibilă şi mai agresivă. Nu mai contează cui face rău atât timp cât îşi răpune adversarul.
Acest lucru s-a întâmplat şi cu ocazia Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, unde a refuzat să aibă întrevederi cu şefii de guverne, cu toate că mai mulţi premieri au solicitat acest lucru. O explicaţie a refuzului nu avem dar putem bănui că a fost o modalitate prin care Preşedintele Băsescu a vrut să-i facă Guvernului Ponta o imagine negativă.
Săptămâna această Bucureştiul a fost în lumina reflectoarelor datorită vizitei delegaţiei din China şi a Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est, unde au fost prezenţi 15 premieri din Europa şi peste 1500 de oameni de afaceri. Cu ocazia acestui Forum, mai mulţi premieri au dorit să aibă întrevederi cu Preşedintele României Traian Băsescu, însă cererile acestora nu au fost acceptate. O explicaţie oficială din partea Cotroceniului nu avem şi nici nu putem să-i găsim scuze pentru că Preşedintele nu a mai făcut nimic notabil de ceva timp. Tot ce a făcut a fost să apară la TV, să atace Guvernul şi să facă rău ţării.
Premierul Victor Ponta vede gestul lui Băsescu ca o copilărie şi a subliniat că s-a temut cel mai mult că nu-l va primi nici pe premierul chinez. „Nu vreau să fiu interpretat greşit, dar preşedintele în ultimul timp face din ce în ce mai des gesturi copilăreşti, ca un copil pe care nu îl bagi în seamă, îţi pune magiun în pantofi. Preşedintele nu a primit la Cotroceni pe niciunul din cei 15 premieri din regiune, deşi au făcut cereri în acest sens. Nu l-a primit nici măcar pe primul ministru din Muntenegru, cel care astă vară a ajuns înaintea românilor la spital și a făcut tot posibilul pentru a salva viețile victimelor din accidentul de autocar, nu a fost primit de președinte”.
Sabotarea politicii externe a României a fost evidenţiată şi de ministrul Titus Corlăţean, care a spus că nu a fost inclus în delegaţia de la Vilnius. Corlăţean a mai spus că rezultatele Summitului de la Vilnius, „pe temele care interesează România", au constituit „o prioritate de vârf a acțiunii MAE" și a sa personal. În mod normal, ministrul de Externe ar fi trebuit să facă parte din delegaţia de la Vilnius, însă Preşedintele Băsescu pentru a se răzbuna şi a nu mai împărţi scena publică a decis contrariul.