Șova: anul acesta se vor inaugura 142 de kilometri de autostradă, Deva-Orăștie – primul tronson
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, a declarat, că în 2013 se vor inaugura 142 de kilometri de autostradă, iar prima inaugurare urmând să aibă loc în cursul lunii mai, pe Deva-Orăştie. Dan Șova a precizat că tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov, Craiova - Piteşti şi centura de sud a Capitalei vor fi finalizate până la alegerile din 2016.
"Sunt trei proiecte de concesiune: Comarnic - Braşov, centura Sud şi Craiova - Piteşti, toate sunt în derulare. Centura Sud şi Comarnic - Braşov au aceleaşi termene, sunt în derulare în acelaşi timp, iar Craiova - Piteşti este întârziată cu două luni faţă de ele. Noi am spus că desemnăm câştigătorul în octombrie la Comarnic, în noiembrie la centura Sud şi în decembrie la Craiova - Piteşti. Toate ar trebui să se termine - cea care poate dura cel mai mult tot Comarnic - Braşov rămâne, pentru că celelalte două sunt în câmpie - până la alegerile din 2016", a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la Pro TV.
Referitor la preţul estimat pentru tronsonul Craiova - Piteşti, cu o lungime de 121 km, care se ridică la 1,7 miliarde euro, ministrul a precizat că acesta include şi operarea pe următorii 26 de ani, întreţinere şi reabilitări, construcţia efectivă urmând să coste aproximativ 600-700 milioane euro.
"Licitaţia începe de la acel preţ şi se negociază în jos, nu în sus. Să ştiţi că aceste cifre nu numai că sunt aprobate prin indicatori tehnico-economici, deci făcute de către specialişti, dar ele trebuie să treacă şi două examene foarte importante. Este examenul Eurostat, la Comisia Europeană, şi este examenul băncii care finanţează. Banca nu finanţează o ficţiune", a spus Dan Șova.
Ministrul delegat a afirmat că anul acesta vor fi finalizaţi 142 de kilometri de autostradă, prima inaugurare urmând să aibă loc în luna mai, pe tronsonul Deva-Orăştie.
"Avem, de exemplu, o problemă foarte importantă, pe Orăştie-Sibiu, lotul trei, unde avem o alunecare de teren de şase kilometri, din cauza unei soluţii tehnice care a fost stabilită de la început că trebuiau să facă tunel, oamenii nu au făcut tunel, au crezut că pot face fără tunel, uite că s-a surpat terenul şi acum termenul pe care îl avem este 18 luni de la data la care rezolvăm această problemă", a adăugat ministrul.