Ovidiu Silaghi la ieşirea de la DNA: Nu am fraudat referendumul şi nici nu am luat bani de la Nelu Iordache
Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, deputatul PNL fiind citat de procurori. El a fost citat, potrivit unor surse judiciare, pentru a fi audiat în dosarul privind denunţul formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul de anul trecut privind demiterea preşedintelui. La intrare în sediul DNA, el a susţinut că nu a manipulat rezultatul referendumului.
Ovidiu Silaghi a ieşit surâzător din sediul DNA şi spune că ceea ce susţine Valer Marian în autodenunţ sunt "nişte tâmpenii şi idioţenii". "Cazul despre care discutăm este fraudarea referendumului şi se bazează pe autodenunţul lui Valer Marian. Sunt nişte tâmpenii şi idioţenii ce susţine dânsul acolo şi am avut datoria să vin să le clarific. .(...) Că aş fi declarat cu 50 mai mulţi în fiecare oraş, păi în 12 ore erau cu 600 mai mulţi", a spus Silaghi.
Acest a vorbit şi despre dosarul pentru care DNA a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale, pentru trafic de influenţă în formă continuată. Silaghi a negat că a cerut sau a primit bani de la Nelu Iordache şi a declarat că afirmaţiile sale frizează logica, deoarce în ziua în care Nelu Iordache a venit la el acasă contractele în cauză erau deja reziliate. "În celălalt dosar nu prea am informaţii, doar de la presă, declaraţiile astea aberante ale lui Nelu Iordache cum că i-aş fi dat bani pentru ce, pentru că i-am reziliat contractele? După ce am aflat din presă am stat să mă gândesc, a venit la mine acasă în noaptea respectivă, eu neştiind ca el vine, fără să îl invit, fără să îi cer. Nu făcea nicio legătura, pe dl. Span îl cunosc de prin '97 şi ştiam despre el că la un momend dat a lucrat la Blue Air. Ştiam că a fost ofiţer de informaţii, nu că este. M-am certat cu el. A fost un gest urât să mi-l aducă pe ăsta pe nepusă masă. Nu avea nicio geantă la el. Sunt convins că mai există o înregistrare a plecărilor din Bucureşti, se va vedea că era în blugi sau tricou. Nu poţi să treci 200.000 de euro prin controlul de securitate al unui aerport. El voia într-adevăr să nu i se rezilieze contractele, eu nu aveam cum să mă opun acestei proceduri", a spus Silaghi foart zâmbitor.
Conform acestuia, Iordache nu i-a oferit nimic. "În 22 el vine să mă convingă să nu reziliez, când pe 22 s-au reziliat. În 10 minute nu a avut timp să mă ameninţe, că le-am zis să plece. Nu i-am cerut, nu am primit, nici de la el nici de la interpuşi. Frizează logica să vii să îmi dai bani. Eu le-am reziliat şi în ziua în care le-am reziliat să vii să îmi dai bani", a mai spus Silaghi.
Fostul ministru a spus că în ultimul an în viaţa a avut loc un şir de coincidenţe. "În ziua în care câştig procesul cu ANI, sunt chemat la DNA într-un nou dosar, când sunt anunţat candidat la Ministerul Transporturilor, ANI face o sesizare. În 19 DNA cere să se înceapă urmărirea penală într-un dosar care conține niște aberații de neimaginat. Nu mă retrag din viața politică, mi-am retras candidatura pentru că mi se pare normal să nu pun în încurcătura nici guvernul Ponta, nici pe președintele Antonescu, nici USL-ul", a mai declarat Silaghi.
Întrebat înainte de a intra în sediul DNA dacă a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache, parlamentarul liberal a afirmat: 'E cea mai proastă glumă pe care am auzit-o în viaţa mea'. Ovidiu Silaghi a declarat că nu deţine aparatură de bruiaj.
În dosarul privind referendumul, a fost audiat marţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. El a confirmat la ieşirea din sediul DNA că a fost chemat să dea declaraţii în cazul denunţului formulat de Valer Marian.
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată.
Din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.
Procurorii DNA susţin că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi că plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.
Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.
Ulterior, liberalul Ovidiu Silaghi a afirmat că nu a influenţat şi nu a intervenit în niciun fel în împiedicarea rezilierii contractului Arad-Nădlac deţinut de firmele lui Nelu Iordache, punctând că este nevinovat şi că este vorba de 'o manevră politică' a preşedintelui Traian Băsescu.