Update. Ovidiu Silaghi este urmărit penal pentru trafic de influenţă
Update. Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi este urmărit penal, iar procurorii DNA îl acuză de infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.
Update 2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor în perioada mai – decembrie 2012, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.
"În cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, pentru ca, în schimb, să își exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) pentru ca CNADNR S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene", se arată în comunicatul DNA.
Totodată, la data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.
În demersul său, Silaghi Ovidiu Ioan a fost ajutat de învinuitul Șpan Remus Vasile. Învinuitului Silaghi Ovidiu Ioan i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Update 1. Avocatul lui Ovidiu Silaghi, Gabriel Albu, a declarat că a depus o plângere împotriva măsurii procurorilor anticorupţie de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Transporturilor, inclusiv pe aspecte ce ţin de imunitate ca membru al Parlamentului European.
"Am depus o plângere chiar astăzi împotriva măsurii începerii urmăririi penale, inclusiv pe aceste aspecte de procedibilitate despre care aţi vorbit dvs., cât şi mai ales pe lipsa indiciilor temeinice".
El a spus că din referatul procurorilor nu rezultă indicii temeinice, ci că acuzaţiile sunt bazate exclusiv pe nişte afirmaţii necredibile ale unei persoane aflate în stare de arest preventiv.
Apărătorul a precizat că s-a stabilit ca în 27 septembrie să fie audiat Ovidiu Silaghi şi a confirmat că li s-a comunicat începerea urmăririi penale.
Fostul ministru a precizat că încă nu a văzut probele pentru care este urmărit penal. De asemenea, Silaghi a punctat că este europarlamentar din 5 septembrie, dar vine la DNA pentru că vrea să clarifice problema.
Întrebat dacă procurorii menţin acuzaţia că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat, transmite Mediafax.
Fostul ministru al Transporturilor a precizat că a venit la DNA pentru că doreşte să clarifice problema, pentru a termina "cât mai repede această poveste".
Întrebat dacă va cere să i se apere imunitatea în Parlamentul European, Silaghi a spus că nu va solicita acest lucru.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.
Vinerea trecută, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele ţării pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, având în vedere încetarea mandatului de deputat.
'Având în vedere Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 25 din 3 septembrie privind constatarea încetării mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi, publicată în Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie, în conformitate cu prevederile art.109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr.115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr.270/10.03.2008, procurorul şef al DNA a solicitat procurorului general al PÎCCJ să sesizeze preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor', se arată într-un comunicat al DNA.
Liberalul Ovidiu Silaghi a fost înregistrat pe site-ul Parlamentului European ca deputat european, începând de miercuri, 4 septembrie.
În 19 august, DNA a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fiind acuzat că, în cursul anului 2012, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.
Procurorii DNA susţin că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.
Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.