”Pachetul de parlamentari” - soluția corectă pentru alegeri parțiale
Nu este cazul unor alegeri parlamentare parțiale pripite, cel puțin nu în condițiile în care pe rolul ANI mai sunt câteva cazuri deschise.
În urma cercetărilor demarate de Agenția Națională de Integritate, numărul parlamentarilor ce riscă pierderea mandatului a ajuns să crească cu alte 21 de persoane. Prin pierderea mandatelor în cazul acestora s-ar mări de patru ori numărul colegiilor uninominale rămase descoperite în prezent. Criticilor care au reproșat că în cazul unora din cei vizați au trecut cele 90 de zile prevăzute de lege pentru stabilirea datei scrutinului, premierul Victor Ponta, aflat la Helsinki le-a răspuns printr-un apel la răbdare. Nu este cazul unor alegeri parlamentare parțiale pripite, cel puțin nu în condițiile în care pe rolul ANI mai sunt câteva cazuri deschise. În legătură cu acestea, Victor Ponta a declarat: "Mai sunt câteva locuri de parlamentari despre care aşteptăm fie decizii ale instanţei, fie decizii politice - de exemplu colegii de la PNL Silaghi şi Helvig au plecat la Parlamentul European - şi probabil într-o singură zi, într-o singură dată, vom organiza pentru toate acele locuri. (...) Atunci, când strângem un «pachet» întreg, ca să nu facem alegeri în fiecare săptămână, vom face alegerile".
Intenția premierului, corectă și pragmatică, este aceea de a organiza din rațiuni financiare o singură rundă de alegeri, astfel încât să fie rezolvat un ”pachet” cât mai complet de parlamentari cu această ocazie. Este de așteptat ca pe viitor acest detaliu să fie menționat explicit în lege, evitându-se risipa provocată prin organizarea repetată a scrutinului electoral. În caz contrar, România s-ar putea întrece cu Brazilia, cu mențiunea că nu am fi țara carnavalulului perpetuu, ci al alegerilor interminabile. Din acest punct de vedere, specificarea unui număr minim de cazuri care ar justifica organizarea unui scrutin este singura soluție de bun-simț care a fost menționată până în prezent. S-a încercat specularea politică a acestui moment, în sensul în care s-a mers pe sublinierea ponderii mai mari pe lista celor incompatibili a membrilor USL, uniunea fiind statistic cea mai numeroasă în Parlament și pe termenul celor 90 de zile depășite în cazul unora dintre cei vizați. Argumentul financiar al premierului este însă greu de ocolit, atât timp cât nume de notorietate, aflate pe lista ANI, așteaptă încă verdictul final al Justiției.
Ştirile orei
Raman dator scolii de acolo...
Prin 89 ,i -am invidiat pe timisoreni,mai mi-au dat o lectie..
Le-am mai multumit inca o data...
Ciprian este un copil,aveam alte asteptari,fiind timisorean,dar asta e pluralitatea de idei...mi-am permis ,imi cer scuze..
Pe cei harsiti,ca Dta,nu-i domnesc de "teama" sau admiratie,este elementar...
Presupun ca va plictisiti,n-aveti postaci,aveti adrenalina....ce-ar fi sa va postati singur comentarii la articolelele dvoastra si sa incercati sa ma mai "slabiti"?
sa inchei in aceeasi nota,despre Dv:"branza buna in buduf de caine"
nici o legatura cu decizia CC
Ps .munitie imi oferiti destula,din nefericire,zilnic...
Domnule, putina rusine aveti?
legea bate argumentele pur economice..
hai,fa-ti mila,lumineaza-ne..Cipri,pui socialist din primul oras liber de comunism....