Paine sau razboi?

| 30 iul, 2013

Se poate gasi un echilibru intre o atitudine politica ferma si clara si o atitudine economico-sociala constructiva si pozitiva.

La modul propriu, aceasta intrebare incepe sa fie pusa in aceste zile. TVA redus la paine sau o noua suspendare pentru Traian Basescu? Agenda politica (inevitabil conflictuala, care duce la reinceperea razboiului cu Traian Basescu si care va avea ca finalitate suspendarea presedintelui si un nou referendum de demitere) sau agenda social-economica (care inseamna refuzul razboiului politic, concentrarea pe economie si masuri constructive, precum reducerea TVA la paine sau rectificari care sa duca la sprijin mai mare pentru educatie sau sanatate). Cam asa s-ar pune problema acum, daca ne uitam cu atentie la temele rostogolite de vocile publice din Romania. Si, mai mult ca oricand, politicienii de la varf, sunt fortati sa aleaga. In functie de ce vor alege, vom vedea ce fel de toamna politica vom avea.

Sigur, in mod normal, n-ar trebui sa se puna aceasta problema. Politicienii n-ar trebui sa aleaga intre una sau cealalta. Se poate gasi un echilibru intre o atitudine politica ferma si clara si o atitudine economico-sociala constructiva si pozitiva. Dar, din nefericire, Romania nu are un spatiu public normal - se forteaza mereu atitudinea maniheista, se forteaza gesturi extreme si atitudini transante.

De ce? Pentru ca zonele de putere s-au redesenat in Romania, iar perdantii acestei redesenari sunt tot mai reactionari. In cazul de fata, perdantii sunt, paradoxal, fostii adversari de altadata - Traian Basescu, pe de o parte (care isi pierde tot mai mult din atributele de putere) si Dan Voiculescu & co, pe de alta parte (care vad ca jocul politic nu mai este in jurul lui Traian Basescu si, implicit, devin fortati sa se readapteze la un joc nou, pentru care nu sunt foarte pregatiti).

Afirmarea publica a lui Victor Ponta este tot mai contestata, la fel cu toata arhitectura de putere care il insoteste, pentru simplul motiv ca destabilizeaza retele, mecanisme si “pattern”-uri vechi. Lumea noua, inceputa/girata/dorita de liderul USL, nu mai seamana cu lumea dominata de raportarea la Traian Basescu din trecut. Este o lume in care se pune mai mult accent pe constructie, pe subiecte cu iz social si economic, in care se vorbeste mai putin de politica si mai mult de abordari pragmatice. O lume in care, de exemplu, relatiile externe nu mai sunt motiv de fala nationalista, ci pretext de atragere de investitii.

Aceasta lume noua depinde insa de un factor esential - cel care lipseste in aceste saptamani, Crin Antonescu. Candidatul prezidential al USL este cel care poate confirma paradigma lui Ponta sau care poate propune alternativa revenirii la paradigma de dinainte de Ponta, cea a luptei perpetue cu Traian Basescu. Decizia sa este importanta, pentru ca de ea depinde succesul sau insuccesul sau in alegerile prezidentiale. In functie de optiunea sa, PSD il va mai sustine sau nu la prezidentiale. In functie de optiunea sa, majoritatea tacuta a romanilor (cea care, in prezent, tinde sa vada doar rau in politica) il va accepta sau nu ca presedinte al noi ere.

Dupa ce, in lunile trecute, Crin Antonescu a suferit un recul de imagine, acum are iar sansa afirmarii, redefinirii sale ca lider national si ca personaj care poate imprima energii pozitive. Intoarcerea sa din vacanta tinde sa devina mai importanta ca oricand, in context...

 

Dan Sultanescu este analist politic, director executiv al Fundatiei Multimedia

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ