Până și admiratorii lui recunosc: Occidentul s-a săturat de Băsescu
Traian Băsescu și-a mai dezamăgit o dată puținii fani rămași.
Această dezamăgire se explică prin faptul că împuținarea suporterilor lui Băsescu a fost de fapt o și o selecție pe criterii de fanatism. Așa cum în natură doar cei mai puternici supraviețuiesc, din anturajul lui Băsescu au mai rămas în 3 ani de lupte pierdute cu USL doar lotul cei mai extremiști. Ori aceștia nu văd mai deloc lucrurile nuanțat și ar vrea un război total Băsescu-Ponta, marcat printr-un devastator din trei în trei zile.
Din fericire pentru restul românilor, mai întregi la cap și cu alte priorități decât bunăstarea și liniștea post-mandat a moșierului de Nana, lucrurile nu stau câtuși de puțin așa. Orice șef de stat și de guvern are obligații și constrângeri politice, strategice peste care nu poate trece. Pe Traian Băsescu l-au claxonat recent din afara țării, de la nivelul conducerii de la Bruxelles și a structurilor Nord-Atlantice.
Cât de copil ar fi, nici măcar Sebastian Lăzăroiu nu-și poate imagina că ar exista o câtuși de subțire posibilitate ca Traian Băsescu să fie lăsat să se joace de-a criza, cu guvernul Ponta, când Rusia este cu degetul pe trăgaci iar NATO tocmai intenționează să execute manevre militare de intimidare, pe teritoriul României. Traian Băsescu s-a aflat neavenit în treabă, în acest conflict și a și fost pus la locul său și obligat să-și dezamăgească talibanii din presă și din Opoziție. Oricât de dezamăgitoare au fost acțiunile lui Băsescu în aceste zile, nu a existat nicio alternativă.
Dovada că Băsescu s-a hazardat, vizibil neatent chiar și pentru ochii susținătorilor săi necondiționați, atacând demagogic atât guvernul cât și stabilitatea țării în cel mai nepotrivit moment cu putință, l-am citit recent într-o critică acidă cu atât mai surprinzătoare, cu cât vine dintr-o zonă în care de obicei se practică perierea intensă și susținută a orgoliilor președintelui.
”Aceasta n-a fost o scăpare, ci o idee, subliniez, repetată de președintele Băsescu o dată, dimineața, la ProTV, a doua oară, seara, la B1. Toți juriștii de bună credință și experții consultați de HotNews.ro au explicat că nu suntem în situația formării unui nou guvern, că Ponta are dreptate când susține că se află in situația unei remanieri cu schimbarea compoziției politice a guvernului, că președintele n-are nimic de zis în situația asta și că se poate discuta, cel mult, despre o eventuală modificare/ asumare a programului de guvernare în Parlament. Acest punct de vedere a fost cvasi-unanim.
Președintele Traian Băsescu nu a recunoscut că a exagerat. A ieșit tiptil din propriul scenariu, coborând treptat vocea. În scrisoarea adresata premierului Victor Ponta marti, 4 martie, deci la doua zile de la enunțarea cerinței maximaliste (demisie și desemnarea unui nou premier), nu se mai vorbește de nici o demisie, ci doar de modificarea programului de guvenare. " scrie însuși Dan Tăpălagă pe Hotnews.com
Băsescu nu a exagerat mai mult decât de obicei și era dispus să meargă cu blocarea lui Ponta până în pânzele albe, dar nu a fost lăsat de europeni și americani.
Dan Tăpălagă critică din perspectiva celui care înțelege, dar nu poate admite. Însă toată argumentația din propriul său articol conduce la ideea că lui Băsescu i s-a dat peste nas pentru jocurile politicianiste. Se subliniază de pildă că Băsescu, întrebat direct de presă de ce a renunțat la ideea plecării premierului, nu dă o explicație acceptabilă ci doar repetă papagalicește că ” am ajuns în altă etapă.” Sigur că da, Băsescu a ajuns în etapa în care nu are de ales. Dar, până la urmă până și Tăpălagă este nevoit să admită singura ipoteză care satisface exigențele logice, când subliniază inadvertența bizară a numirii de două ori consecutiv a lui Gabriel Oprea, în aceeași zi. ”(Băsescu)renunță brusc la toate exigențele sale. Nici demisie, nici angajarea răspunderii, ci devine suficientă simpla promisiune că programul de guvernare va fi modificat în Parlament. Singurul eveniment major anunțat public a fost o întâlnire a premierului Ponta cu ambasadorii statelor europene, unde se și anunță că s-a ajuns la un acord și că șeful statului va valida guvernul Ponta 3 miercuri seară la Cotroceni.
Traian Băsescu este întrebat în conferința de presă în mod explicit dacă a primit vreun semnal negativ din afară. Neagă vehement, dar nu prea convingător. Realitatea e că afară toți s-au săturat de eternele crize și conflicte din România, iar de data asta Traian Băsescu este prins pe picior greșit, forțând lucrurile fără sens.”, încheie Dan Tăpălagă unul din puținele texte critice la adresa lui Traian Băsescu, din cariera sa. Nu putem decât să ne amintim sfatul care-ți cere să te culci atunci când doi îți spun că ești beat. Proverbul capătă greutate suplimentară, acum când unul din cei doi e tocmai cel care te lăuda până ieri că nu bei...