Parchetul General: Neînceperea urmăririi penale pentru doctoratul premierului Ponta
Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale în cazul unei plângeri în care premierul Victor Ponta a fost reclamat pentru plagiat.
Pe 23 august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat, informează Agerpres. Procurorii Parchetului General au decis, după nouă luni, neînceperea urmăririi penale (NUP) împotriva premierului.
Autorii plângerii penale le-au solicitat procurorilor „să procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de plagiat, prevăzută de art. 141 din Legea 8/1996” (legea drepturilor de autor). Art. 141 din lege stipulează: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă (...) fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.
Acuzaţia de plagiat se referea la lucrarea „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 şi semnată de Victor Ponta. Cei trei susţineau că Victor Ponta şi-a însuşit atât drepturi morale, cât şi patrimoniale, deoarece lucrarea ar fi conţinut 115 de pagini (dintr-un total de 300) copiate prin metoda copy-paste din operele altor patru autori.
În cazul plagiatului lui Ponta s-au pronunțat mai multe instituții. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Comisia de Etică a Universității București au decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, în vreme ce Consiliul Național de Etică a hotărât că lucrarea de doctorat a premierului nu este plagiată.