Parchetul General: Raportul MCV arată progresele în combaterea micii corupții

| 27 ian, 20:16

Parchetul General susține că Raportul MCV remarcă progresele făcute de procurori în anul 2015 în combaterea micii corupții.

Potrivit unui comunicat de presă, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție constată modul obiectiv în care Raportul Comisiei Europene reflectă acțiunea conjugată a instituțiilor judiciare pentru îndeplinirea obiectivelor asumate.

Astfel, referindu-se la eforturile depuse pentru implementarea noilor coduri, Raportul remarcă faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul general, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii și Ministerul Justiției au depus deopotrivă eforturi specifice pentru a oferi sprijin susținut tuturor instanțelor și parchetelor în scopul facilitării tranziției și al depășirii obstacolelor.

În ceea ce privește combaterea micii corupții, unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Public, Raportul arată că progresele constatate în documentul din 2015 referitor la instrumentarea și urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel inferior au continuat, în special în ceea ce privește activitatea procurorului general și a Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și faptul că procurorul general a acordat prioritate activității de combatere a corupției și va fi important să fie disponibile resurse pentru continuarea acestei activități.

De asemenea, se mai aratată în comunicatul citat, în 2015, au fost soluționate 2.321 de dosare având ca obiect infracțiuni de corupție, dintre care 344 acte de sesizare a instanței (310 rechizitorii și 34 acorduri de recunoaștere a vinovăției), prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 903 inculpați.

Aceste cauze acoperă diferite domenii ale vieții sociale, cum ar fi: educația, sănătatea, achizițiile publice la nivelul administrației centrale și locale, în cele din urmă fiind implicați un număr mare de funcționari publici.

Raportul tehnic consemnează și faptul că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unitățile din subordine nu au propria poliție judiciară, context în care procurorul general a înființat câteva echipe mixte în care procurorii lucrează împreună cu inspectori antifraudă și ofițeri de poliție judiciară.

Acest mod de lucru a determinat rezultate mult mai bune în ceea ce privește investigațiile penale și confiscarea bunurilor din infracțiuni, iar procurorul general a conchis că o poliție judiciară în cadrul parchetelor va aduce o eficiență sporită, se mai arată în comunicat.

Tot în Raportul tehnic se menționează faptul că procurorul general a recomandat tuturor procurorilor, ca o linie de politică penală, să verifice consistența pedepselor aplicate pentru infracțiunile de corupție și să atace acele hotărâri judecătorești atunci când pedepsele aplicate sunt prea mici, în special când persoanele inculpate sunt reprezentanți ai autorităților publice.

În ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, raportul arată că ANI și-a dezvoltat în continuare cooperarea cu Ministerul Public pentru a ajuta la raționalizarea anchetelor și a schimburilor de informații.

Referindu-se la problema reorganizării parchetelor, Raportul menționează faptul că la nivelul urmăririi penale, procurorul general a propus regruparea procurorilor la nivelul tribunalului (instanța de al doilea grad de jurisdicție) și închiderea parchetelor la nivelul instanței de prim grad de jurisdicție, constatând că unele parchete sunt prea mici sau au un volum de lucru scăzut, iar în luna decembrie 2015 s-a finalizat un studiu de impact care urmează să facă obiectul unor consultări cu sistemul.

Parchetul General precizează că Raportul MCV urmează a fi supus unei analize aprofundate, din fiecare secțiune se vor extrage concluziile și recomandările care vizează activitatea Ministerului Public, urmând a fi dispuse măsurile ce se impun în vederea implementării acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ