Parchetul General refuză să trimită Parlamentului o copie a dosarului privind alegerile din 2009
Parchetul General a refuzat să trimită Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților o copie a dosarului privind organizarea alegerilor din 2009, pe motiv că "activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară, obiectul acestora fiind diferit", astfel încât cele două anchete nu pot interfera.
Ministerul Public a publicat vineri pe site răspunsul la solicitarea Parlamentului, semnat de procurorul general Augustin Lazăr, în care sunt menționate motivele pentru care Parchetul General nu poate trimite Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților o copie a dosarului privind organizarea alegerilor din 2009.
"Urmare adresei dumneavoastră nr. 4C-30/80 din 11.07.2017, prin care ne solicitați transmiterea, în copie, a dosarului nr. 213/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vă comunicăm că, în conformitate cu art. 285 Cod procedură penală, coroborat și cu prevederile art. 111 din Constituția României, nu putem da curs acestei solicitări. În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017 au fost desfășurate activități de urmărire penală, nepublice, cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată", declară Augustin Lazăr.
Parchetul arată că, potrivit deciziei Curții Constituționale a României nr. 45/1994 și deciziei nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituțional, documentele deținute de alte autorități publice decât Guvernul și organele administrației publice — chiar și în situația în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activității Comisiei parlamentare — nu pot fi transmise acesteia.
În plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres și limitativ persoanele care au acces la dosar și care pot obține fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea.
"După cum precizați în adresa dumneavoastră, 'activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară, obiectul acestora fiind diferit', astfel încât cele două anchete nu pot interfera. În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017 s-a dispus la 20.06.2017 clasarea cu privire la sesizarea din oficiu din 24.04.2017, întrucât faptele nu există în materialitatea lor. În ordonanță se reține că din materialul probator nu rezultă niciun element sau indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi comis o faptă prevăzută de legea penală", se mai arată în răspunsul trimis Parlamentului.