Părintele fitoterapiei româneşti dezvăluie secretul longevităţii! Care sunt cele şapte obiceiuri care ne scurtează viaţa
Parintele fitoterapiei romanesti, Ovidiu Bojor, dezvaluie cateva dintre secretele longevitatii. Academicianul de 91 de ani si-a condus viata mereu incercand sa previna imbatranirea, iar rezultatele vorbesc de la sine.
„Preventia incepe in copilarie. Toata viata mi-am propus sa nu ma scot din priza niciun moment. Orice aparat, daca il scoti din priza, nu functioneaza”, a spus Ovidiu Bojor, la o emisiune TV.
Academicianul a facut si o lista cu obiceiurile care isi pun amprenta negativ asupa calitatii vietii. Iata cateva obiceiuri care scurteaza viata, in opinia lui Ovidiu Bojor:
1. Invidia
„Traim vremuri in care invidia a atins proportii colosale, in sensul ca roade daca cei de langa noi au mai mult sau sunt mai buni in ceea ce fac. Insa, trebuie sa se stie ca atunci cand te bucuri de binele celui de langa tine, acest bine se intoarce la tine”.
2. Selectia artificiala
„Pe locul doi se situeaza lupta neloiala pentru existenta. Darwin a descris legea selectiei naturale, dar nu a prevazut-o si pe cea a selectiei artificiale. Astazi, indivizii cu inzestrare intelectuala si morala modesta ii rapun pe cei dotati superior sub raport intelectual si etic. Iar rezultatul selectiei artificiale consta in faptul ca cei rai se inmultesc”, scrie bzi.
3. Goana dupa bani
Reprezinta si un punct integrat al selectiei artificiale. „Aceasta fuga dupa acumularea de bunuri materiale are un pret: uzura fizica si psihica”.
4. Schimbarea brusca a modului de viata
In opinia academicianului, muncim prea mult, suntem sedentari si ne odihnim foarte putin.
5. Suprapoluarea
„Ne intoxicam voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice si manipulate genetic”.
6. Indepartarea de la natura
Omul trebuie sa se integreze in natura si sa respecte legile acesteia. Cu cat vom fi mai aproape de natura, cu atat vom trai mai mult si mai bine. Asta inseamna ca trebuie sa ne potrivim ceasul biologic in functie de anotimpuri. Primavara si vara reprezinta anotimpuri de dezvoltare maxima, iar toamna si iarna sunt ideale pentru odihna, recuperare si reflectie.
7. Greselil morale si religioase
„Sa va explic. Carnea animalelor pe care le ucidem si le consumam ascunde „moartea”, deoarece proteinele si grasimile favorizeaza nenumarate boli. In plus, s-a constatat ca animalele carnivore sunt mult mai agresive decat ierbivorele, dupa cum si oamenii care consuma carne sunt mai violenti decat cei care au o alimentatie compusa din fructe, legume, cereale, seminte, oua si produse lactate”, sustine Ovidiu Bojor.
Daca totusi nu puteti renunta la carne, acesta recomanda consumul de peste si carne slaba de pui si curcan (fara pielita).