Parlamentarii au lipsit şi astăzi de la dezbaterile pe tema conversiei creditelor în franci. Cum şi-au motivat absenţa
Ședința Comisiei pentru buget - finanțe din Camera Deputaților, în care trebuia să se discute despre conversia creditelor din valută în lei, a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum.
"Constat că lucrurile merg dinspre bine spre foarte bine. Mi-aș dori să rog acum unul dintre secretarii comisiei să stabilească cvorumul și constat că nu există. Neavând condiția de cvorum, mulțumesc pentru participare. Ne vedem săptămâna viitoare în sesiunea ordinară", a spus președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan.
Comisia pentru buget urma să discute miercuri cu reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor, Băncii Naționale, Ministerului de Finanțe, Consiliului Patronatelor Bancare proiectele de lege privind conversia creditelor din valută în lei.
În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.
Din acel moment, leul s-a depreciat accelerat pe piața valutară în fața francului elvețian și a dolarului american. În fața monedei elvețiene, leul a pierdut aproape 16 bani într-o săptămână, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfârșitul săptămânii trecute (23 ianuarie). Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani și amenință pragul de 4 lei/dolar.
Luni și marți, leul a reușit să recupereze din pierderea înregistrată în fața francului elvețian și a principalelor valute, BNR afișând marți un curs de 4,4269 lei/franc, 4,4709 lei/euro și 3,9644 lei/dolar.
Potrivit autorităților, numărul românilor cu credite în franci ajunge la aproape 75.000.