Parlamentarii conservatori din UK, împotriva Europei?
De luni de zile, în Marea Britanie se defășoară o adevărată campanie împotriva deschiderii pieței muncii pentru români și bulgari, măsură pe care Marea Britanie este obligată să o ia începând cu 1 ianuarie 2014.
În cadrul acestei campanii, românii care trăiesc și muncesc în Regat au fost portretizați pe nedrept ca fiind infractori și beneficiari neți ai serviciilor de asistență socială. În acest sens, britanicii au fost avertizați că ridicarea restricțiilor ar urma să conducă la un val migraționist de proporții apocaliptice, care va colapsa sistemul de asigurări sociale și va conduce la creșterea șomajului.
Până acum, această campanie deșănțată a fost dusă în special din zona politicienilor de extremă dreapta. Acum însă, în contextul în care și pentru Marea Britanie 2014 este an electoral, acest discurs extremist și xenofob și-a croit drum până în interiorul partidului conservator, al premierului Cameron.
Astfel, în condiţiile în care legea imigrației se află în discuția Parlamentului britanic, zeci de parlamentari conservatori, în frunte cu deputatul din Amber Valley, Nigel Mills, au depus o serie de amendamente a căror adoptare ar face ca restricțiile pentru români și bulgari să fie prelungite până la 1 ianuarie 2018. Iar argumentația inițiatorilor seamănă izbitor de tare cu aceea utilizată de UKIP, formațiune naționalistă xenofobă și una dintre sursele principale până acum ale campaniei de care pomenean mai sus.
Astfel, conform parlamentarilor conservatori, în cazul în care Marea Britanie s-ar conforma obligației de a deschide piața muncii pentru români și bulgari de la 1 ianuarie 2014, serviciile publice, inclusiv Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS), vor fi suspuse unei presiuni uriașe. Mai mult, piața muncii va fi invadată de lucrători proveniți din cele două țări, într-un moment în care mulți britanici se confruntă cu șomajul.
Congruența argumentației utilizate de către Nigel Mills și restul inițiatorilor resepectivelor amendamente cu discursul UKIP nu este întâmplătoare. În ultimele luni, conservatorii lui Cameron au fost acuzați că pierd teren în fața micii formațiuni extremiste, tocmai din pricina faptului că nu reușesc să adopte o poziție tranșantă, printre altele, tocmai vizavi de problema imigrației.
La acest moment este încă neclar în ce măsură Partidul Conservator este dispus să gireze prelungirea restricțiilor pe piața muncii pentru români și bulgari sau dacă vorbim doar despre o tendință izolată. Votul din Camera Comunelor ne va lămuri în acest sens, arătând totodată dacă Marea Britanie dorește să întoarcă spatele Uniunii Europene și regulilor stabilite de aceasta sau dacă, dimpotrivă, va rămâne solidară în demersul construcției unei Europe unite. Deocamdată, ceea ce se știe cu certitudine este că, în cazul în care Parlamentul britanic va merge pe prima variantă, Marea Britanie își asumă posibilitatea de a deveni ținta unor sancțiuni serioase, inclusiv de natură financiară, din partea Uniunii.