Parlamentarii și-au modificat statutul: pensiile speciale vor fi actualizate cu inflația, anual

| 27 sep, 15:28

Parlamentul a modificat, miercuri, in unanimitate, Statutul deputatilor si senatorilor, stabilind ca pensiile speciale ale parlamentarilor sa nu depaseasca nivelul indemnizatiei unui parlamentar in exercitiul mandatului, iar indexarile sa se faca numai cu rata inflatiei, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativa pentru modificarea articolului 38, articolului 41 si articolului 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, initiata de social-democratii Florin Iordache si Ioan Munteanu, a fost votata cu 241 voturi "pentru".

Iordache a precizat ca modificarile se refera la plafonarea indemnizatiilor pentru limita de varsta la nivelul indemnizatiei unui deputat la 1 iulie 2017, iar indexarile sa se faca numai cu rata inflatiei.

"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata. Cuantumul net al indemnizatiei pentru limita de varsta nu poate fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator aflat in exercitiul mandatului

"Indemnizatia pentru limita de varsta va fi actualizata din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, de la 1 ianuarie a fiecarui an'. 'Daca in urma actualizarii rezulta o indemnizatie pentru limita de varsta mai mica, se mentine pensia aflata in plata. Indemnizatia pentru limita de varsta reprezinta venit din alta sursa, in intelesul legii Codului fiscal" se arata in proiect. 

De asemenea, "deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in municipiul Bucuresti. Cuantumul acestei sume este stabilit prin hotarare a Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, in functie de resursele bugetare ale fiecarei Camere", se arata in document.

Proiectul a mai operat o modificare, fara legatura cu pensiile speciale. Astfel, de acum inainte parlamentarii vor putea sa angajeze la birourile parlamentare doar prin contract de munca pe perioada determinata, eliminandu-se posibilitatea "conventiei civile".

"Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor se face prin incheierea unui contract de munca pe durata determinata, la propunerea deputatului sau a senatorului in cauza. Angajatii cu contract de munca ai unui birou parlamentar pot fi reangajati in biroul parlamentar al aceluiasi deputat sau senator si in noul mandat, in cazul realegerii acestuia", se arata in proiect.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ