Parlamentarii PSD după votarea creşterii pensiilor: "Guvernul să găsească soluţii", "Economiştii să îşi facă treaba"
Deşi mai multe voci atât din sfera politică, cât şi din cea economică, au avertizat că nu există fonduri pentru o creştere de 40% a pensiilor, faţă de cea de 14% votată de Guvern în legea rectificării bugetară, parlamentarii PSD au adoptat, marţi, majorarea veniturilor pensionarilor.
Chestionaţi care vor fi sursele de finanţare pentru o astfel de majorare a pensiilor, o serie de parlamentari PSD au răspuns, pentru Wall-Street.ro, că banii pot fi obţinuţi prin reintroducerea unor taxe pentru cetăţeni şi companii.
"Eu nu sunt economist, sunt profesor la Politehnică, dar înțeleg economia. Dacă mărim pensiile, banii se vor duce înapoi în economia României. E un beneficiu. (...) După părerea mea, criticile făcute de Consiliului Fiscal și de economiști nu sunt susținute de dovezi. Economiștii să-și asume public ce spun și să vină cu date concrete! Altfel, sunt doar niște opinii pe care nu le pot lua în seamă", a declarat Ecaterina Andronescu.
De menţionat că opinia Consiliului Fiscal se regăseşte chiar în documentaţia proiectului de lege privind rectificarea legii bugetare, iar un raport BNR indică faptul că majorarea pensiilor ar duce la creşterea deficitului bugetar la peste 11% din PIB în 2021.
"Am ținut cont de opiniile experților, dar noi am spus mereu că există bani pentru mărirea pensiilor. Ar trebui să se reintroducă taxele pe activele bancare și pe impozitele de profit ale companiilor de telefonie mobilă și a celor din domeniul energetic. Prin criza asta trebuie să treacă toată lumea", spune senatorul PSD de Braşov Daniel Cătălin Zamfir pentru Wall-Street.ro.
Senatorul PSD de Hunedoara Cornel Resmeriţă spune: "Eu nu sunt responsabil cu banii, eu sunt Parlamentar și reprezint niște oameni. Economiștii să își facă treaba. Economiștii au mai avertizat și în alți ani și s-au dovedit că acuzațiile lor nu sunt fondate, că au existat, de fapt, bani".