Parlamentarii s-au pus la adăpost de Codul Penal
Deputaţii au adoptat marţi un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate faţă de anchetele procurorilor DNA. Codul Penal a fost modificat în aşa fel încât un parlamentar care a comis infracţiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită, traficul de influenţă, nu va mai fi anchetat de DNA.
Parlamentarii s-au pus la adăpost de Codul Penal. Deputaţii au adoptat marţi un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate faţă de anchetele procurorilor DNA. Experţii consultaţi de gândul au arătat că, odată intrată în vigoare această lege, ea va avea efect şi pe dosarele de corupţie aflate pe rolul instanţelor.
Practic Adrian Năstase, Dan Păsat sau Monica Iacob Ridzi vor scăpa de dosarele penale judecate acum de Curtea Supremă.
Proiectul de lege a fost votat in plenul Camerei Deputaţilor. Legea a primit 240 de voturi pentru (PSD 122, PNL 73, UDMR 15, independenţi 15, PC 11, neafiliaţi 4). Împotrivă au votat 57 de deputaţi (32 PDL, 22 PPDD, 1 PC şi 2 neafiliaţi).
Experţii judecători şi procurori consultaţi de gândul au explicat că acest amendament are un efect devastator asupra funcţionării DNA. Practic, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA pentru infracţiunile de abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită comise în legătură cu funcţiile lor, au precizat pentru gândul experţii consultaţi. Spre exemplu, un ministru parlamentar care comite un abuz în servicu, un fals în acte nu va mai putea fi cercetat de DNA pentru că el este exclus din definiţia funcţionarului public iar în codul penal aceste infracţiuni sunt definite sub sintagma ”fapta unui funcţionar public care...”
Un efect al acestui amendament este şi acela că dosare de corupţie care includ astfel de infracţiuni aflate pe rolul instanţelor vor fi închise de drept. Judecătorii vor fi nevoiţi să constate că infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată nu mai există. Dacă modificarea va fi aprobată, atunci dosare precum Zambaccian- Adrian Năstase, Ridzi - 2 Mai, sau cel al fostului deputat PDL Dan Păsat vor fi scoase de pe rolul instanţelor.
Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.
Având în vedere că parlamentarii vor fi scoşi din definiţia funcţionarului public, Monica Iacob Ridzi va scăpa de dosarul care este judecat de Curtea Supremă. Judecătorii vor constat că Monica Iacob Ridzi nu mai poate fi incadrată la infracţiunile de abuz în serviciu sau fals intelectual.
Tot Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a mai modificat şi articolul 74 din Codul Penal prin care spune că pentru un prejudiciu de 500.000 euro se poate aplica o simplă amendă, iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro doar o sancţiune administrativă. În textul în vigoare cuantumurile pentru această prevedere erau de 50 respectiv 10 mii de euro. Comisia a ridicat astfel cuantumurile. Spre exemplu un ministru care comite un abuz în serviciu care prejudiciază statul cu 500.000 euro acum se poate alege doar cu o amendă al cărei cuantum nu este stabilit în lege.