Băsescu, declarație halucinantă: Dacă îl faceți de Geoană președinte, mai candidez o dată
Înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a primit undă verde în Parlament, 241 de parlamentari votând în favoarea sa, iar 86 "împotrivă".
În timpul dezbaterilor generale, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că primul lucru pe care comisia ar trebui să îl facă este "să socotească voturile după procesele verbale care se află deja arhivate", în contextul în care "buletinele de vot nu mai pot fi renumărate", întrucât nu ar mai exista, a mai spus el. Totodată, Băsescu a glumit spunând că al doilea lucru pe care îl cere comisiei este să nu ajungă la concluzia că Mircea Geoană e preşedinte. "L-aţi pune într-o situaţie stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar trebui să plece la Sibiu până îşi face (n.r - Geoană) mandatul. Aş vrea să vă atenţionez că, dacă în urma acestui raport, iese Mircea Geoană preşedinte, am dreptul să mai candidez o dată", a mai glumit Băsescu, de la tribuna plenului reunit. În ciuda faptului că liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat public că doreşte să conducă această comisie, el nu are calitatea de membru. Comisia va fi condusă de senatorul PSD Mihai Fifor.
"Domnule preşedinte, vă propun ca această comisie, primul lucru pe care să îl facă să socotească voturile după procesele verbale care se află deja arhivate, buletinele de vot nu mai pot fi renumărate pentru că înţeleg că nu mai există. Al doilea lucru pe care vi-l cer, să nu ajungeţi la concluzia că Mircea Geoană e preşedinte. L-aţi pune într-o situaţie stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar treui să plece la Sibiu până îşi face (n.r - Geoană) mandatul. Aş vrea să vă atenţionez că, dacă în urma acestui raport, iese Mircea Geoană preşedinte, am dreptul să mai candidez o dată", a declarat fostul şef de stat, Traian Băsescu, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, în timpul dezbaterilor generale purtate pe marginea Proiectului de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009.
La rândul său, înaintea supunerii la vot a proiectului de hotărâre, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că liberalii ar putea vota pentru înfiinţarea comisiei cu o singură condiţie: ca Liviu Dragnea să "demonstreze cum a reuşit să transforme camioanele de probe privind fraudarea alegerilor din 2009".
"Dacă domnul Dragnea va reuşi să ne demonstreze această scamatorie care probabil l-a marcat mullţi ani după aceea, PNL ar putea lua în calcul să voteze această butaforie de comisie de anchetă pe care doriţi să o faceţi", a declarat liderul interimar al PNL, Raluca Turcan.
Printre cei care s-au declarat "pentru" s-au numărat cei de la PMP, Eugen Tomac declarând că, alături de colegii săi de partid, îşi doreşte renumărarea buletinelor de vot, dar că, "dacă vor exista elemente de neconstituţionalitate" în hotărârea pe care ar urma să o adopte, "PMP va ataca la CCR această hotărâre".
În ceea ce priveşte componenţa comisiei de anchetă, aceasta ar urma să fie formată din: Mihai Fifor - preşedinte (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD), Dorel Căprar (PSD), Adrian Pleşoianu (PSD), Oana Florea (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), Steluţa Cătăniciu (ALDE), Cezar Preda (PNL), Vasile Varga (PNL), Daniel Fenechiu (PNL), Mihai Goţiu (USR), Eduard Dircă (USR), Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
Reamintim că, miercuri, Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au adoptat un raport cu amendamente pentru Proiectul de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009, după ce a fost întors de la plen în vederea clarificării obiectivelor comisiei de anchetă, ca urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis o anchetă cu un obiectiv similar.
Aşa cum arată proiectul de hotărâre pentru pentru înfiinţarea comisiei de anchetă, parlamentarii şi-au arogat o serie de competenţe pentru a lămuri o serie de aspecte care ţin de alte instituţii. mai exact, potrivit unor amendamente ale aleşilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituţii şi persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri şi chiar să facă o expertiză în cazul secţiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal.
Liberalii au acuzat PSD că „şi-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.
Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, acesta a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.