Partenerii externi ai României susțin planurile Guvernului privind independența energetică
"Statele Unite ale Americii felicită cetățenii din Moldova, România și Uniunea Europeană cu ocazia inaugurării gazoductului Iasi-Ungheni. Aceasta conducta de 43 de kilometri va aduce primele beneficii de diversificare a aprovizionarii cu energie a Republicii Moldova, inclusiv acces la piata de energie competitiva a Europei si o crestere a securitatii energetice. SUA isi mentin angajamentul de a ajuta Republica Moldova sa atinga aceste obiective, prin programe care
imbunatatesc mediul de reglementare si reducerea consumului de energie."
Aceasta este declarația oficială a purtătoarei de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jen Psaki, care reflectă punctul de vedere extrem de pozitiv pe care SUA îl are față de eforturile depuse de România și Moldova pentru a deveni mai independente energetic de Rusia și pentru a-și asigura o mai mare stabilitate într-o regiune care astăzi se confruntă cu posibilitatea unui conflict militar la scară întinsă.
Anunțul instituției de politică externă a SUA vine după ce premierul Victor Ponta, prim-ministrul moldovean Iurie Leancă și comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, au participat miercuri, de Ziua Națională a Republicii Moldova, la inaugurarea conductei de
transport de gaze naturale Iași-Ungheni. Cu această ocazie, Oettinger a lăudat eforturile depuse de cele două Guverne în acest proiect comun.
Gazoductul reprezintă o noua punte pentru Moldova către Europa și un pas important către obiectivul creșterii independenței energetice a acestui stat prin diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, dar și pentru îmbunătățirea securității din regiune.
Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută în urmă cu un an, costul total al proiectului fiind de 26 milioane euro, dintre care 7 milioane euro grant din partea UE. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 km are o capacitate de 1,5 miliarde m.c. de gaze, dintre care iniţial din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de m.c pe an.
Practic, ce s-a făcut recent în Republica Moldova reprezintă o dovadă că România îşi îndeplinește promisiunile faţă de cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. La 23 de ani după obținerea independenței, Moldova se vede în mijlocul unui context geo-politic din ce în ce mai complex și simte nevoia să se dezvolte economic mai rapid și să aibă o securitate sporită. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul UE și al NATO, iar conectarea țării cu piețele europene vor deschide foarte mult orizontul de oportunități – atât ca nivel de trai, cât și cel cultural.
Mai mult, se poate observa în ultima vreme că partenerii externi ai României susțin și planurile noastre privind independența energetică, iar acest lucru este cel mai vizibil în domeniul analizei oportunităților de exploatare a gazelor de șist.
În condițiile în care SUA trec în prezent printr-o renaştere industrială datorată gazelor de şist și sunt pe cale să devină cel mai mare exportator de gaze din lume, Europa trebuie să aibă curajul să facă pasul deciziv înainte și să-și limiteze dependența de energia importată (mai ales in Rusia). România are potențialul de a deveni o putere regională, dar numai dacă va ști cum să-și impună decizii pozitive pentru propriul parcurs economic. Iar resursele pe care le deținem ne pot ajuta să fim lideri, mai degrabă decât dependenți.