Participarea la proiectul Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, 40% din valoarea totală
Potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă poate fi evaluată la circa 40 - 45% din valoarea totală a proiectului, ceea ce reprezintă o contribuţie importantă, cu impact deosebit asupra economiei naţionale, potrivit unui studiu efectuat de Asociaţia Forumul Atomic Român.
Potrivit documentului privind actualizarea capabilităţilor industriei nucleare româneşti în vederea implicării acestora în finalizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, există o capacitate importantă în economia românească deschisă participării la finalizarea celor două unităţi, acoperind servicii de punere în funcţiune, exploatare, întreţinere şi asigurare apă grea şi combustibil nuclear, executarea lucrărilor de construcţii montaj, livrarea de echipamente mecanice şi electrice, precum şi servicii de proiectare, consultanţă şi suport cercetare.
"Interesul industriei naţionale pentru acest proiect rezidă în faptul că o bună parte a industriei naţionale este deja parte a realizării şi asigurării serviciilor în funcţionare şi întreţinere pentru Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă. Există, de asemenea, şi companii care nu au livrat bunuri şi servicii la aceste proiecte, dar au capacitatea şi calificarea de a o face, unele dintre acestea fiind deja furnizori pentru industria nucleară internaţională", se menţionează în studiul citat.
Din evaluările ROMATOM rezultă că în industrie activează în prezent peste 8.300 de lucrători calificaţi, dedicaţi activităţilor de susţinere a sectorului energetic nuclear, iar în cazul unui nou proiect nuclear ar mai fi nevoie de încă peste 7.800 de noi locuri de muncă.
"În concluzie, se poate conta pe cel puţin 16.000 de locuri de muncă ocupate în industria naţională pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4. În această estimare nu se include personalul român implicat în activitatea de beneficiar al investiţiei sau cel implicat în activităţile de punere în funcţiune şi ulterior de exploatare a celor două unităţi", afirmă ROMATOM.
Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă a fost prevăzută iniţial (în 1978) să cuprindă 4 Unităţi CANDU 6 a 706,5 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unităţi. În luna martie a acestui an, un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Economiei arăta faptul că lucrările la Unitatea 5 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă vor fi sistate, urmând să fie schimbată destinaţia şi utilizarea spaţiilor şi structurilor deja realizate, pentru exploatarea în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2, precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei în caz de accidente severe.
În prezent, pe amplasamentul CNE Cernavodă, sunt în funcţiune Unităţile 1 şi 2, Unităţile 3 şi 4 sunt planificate să fie finalizate la nivelul anilor 2019 şi respectiv 2020, iar Unitatea 5 se află în conservare. Puterea nominală instalată (valoarea de proiect) Unităţilor 1 şi 2 unităţi este de 706,5 MW fiecare, cele 2 unităţi din Cernavodă asigurâns, în prezent, circa 19% din consumul energetic al României.
Guvernul României a stabilit ca finalizarea Unităţilor 3 şi 4 din Cernavodă să se realizeze prin atragerea de fonduri de finanţare asigurate şi de investitori privaţi, în sistemul de parteneriat public - privat. Compania de proiect S.C. EnergoNuclear S.A. este responsabilă cu finalizarea Unităţilor 3 şi 4 şi punerea lor în funcţiune.
În anul 2010, Comisia Europeană şi-a exprimat opinia favorabilă privind finalizarea Unităţilor 3 şi 4, în conformitate cu articolul 43 al Tratatului EURATOM, subliniind faptul că proiectul unităţilor îndeplineşte în totalitate cerinţele tratatului. Dat fiind gradul de realizare a Unităţilor 3 şi 4, Uniunea Europeană a aprobat finalizarea acestor reactoare de putere, considerându-le unităţi nucleare în curs de execuţie.