Partidul Conservator – final previzibil în disputa cu PNL
Partidul Conservator este gândit mai mult ca o formațiune ce se atașează unui partid mai mare, cum ar fi PNL sau PSD, ajutând la stabilitatea unei astfel de alianțe și negociindu-și unele beneficii politice.
Președintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a declarat recent că discuțiile dintre partidul său și PNL nu reprezintă “o ceartă”, ci doar un semnal clarificator privind problemele care fac ca Alianţa de Centru Dreapta (ACD) să nu mai poată funcționa. Totuși, Constantin a subliniat că USL este în continuare o entitate politică de succes, care produce rezultate guvernamentale pozitive.
Cu aceeași ocazie, Daniel Constantin a lăudat rezultatele miniștrilor liberali, alături de cei conservatori și social-democrați, subliniind că proiectele implementate sunt vizibile și extrem de utile. În percepția ministrului Agriculturii, cetățenii români sunt mult mai puțin interesați de eventualele fricțiuni politice dintre PC și PNL și mai mult interesați de rezultatele Guvernului.
Astfel, a precizat Constantin, pentru a fi asigurată stabilitatea guvernamenală și buna funcționare a Uniunii Social Liberale, unele decizii mai dificile trebuie luate – precum cea de renunțare la ACD. Totuși, incompatibilitatea nu a fost generată de acțiuni sau declarații politice ale liderilor PNL sau PC, ci este vorba despre o încercare de redefinire a rolului PC în interiorul USL și o renegociere a relațiilor formațiunii.
Președintele Partidului Conservator a subliniat că atât el, cât și Crin Antonescu au avut libertatea să facă afirmațiile pe care au dorit să le facă, iar acestea nu au condus niciodată la un conflict la nivel central.
Referitor la situația din Dâmbovița, ministrul Constantin a precizat că acesta este un exemplu despre cum nu s-a putut ajunge la o înțelegere în privința funcționării ACD. Iniţial, la Dâmboviţa, PC ar fi trebuit să desemneze candidatul la Primăria Târgovişte, dar apoi s-a negociat ca PNL să dea candidatul la primărie, iar liderul PC Dâmboviţa să fie desemnat vicepreşedinte al consiliului judeţean. Din păcate, înţelegerea nu a fost însă respectată.
Situația totuși a fost acceptată de PC, devenind într-un final o neînțelegere, dar nu un motiv de ceartă deschisă.
Poziționarea președintelui PC Daniel Constantin este una previzibilă, dacă ținem cont de nevoia acestei formațiuni de a avea un aliat puternic. Partidul Conservator este gândit mai mult ca o formațiune ce se atașează unui partid mai mare, cum ar fi PNL sau PSD, ajutând la stabilitatea unei astfel de alianțe și negociindu-și unele beneficii politice.
Totuși, în acest caz, PC este parte a Uniunii Social Liberale, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru partid să încerce noi formule de alianțe – poate una cu PSD. În același timp, pentru a duce acest plan la îndeplinire, liderii PC trebuie să păstreze echilibrul în interiorul USL și să se ferească de generarea unor conflicte care ar putea dăuna întregului Guvern.
Acesta este motivul pentru care finalul momentului tensionat dintre PNL și PC era unul previzibil. PC nu are forța necesară să înfrunte singur Partidul Național Liberal, dar nici nu-și permite să genereze, deocamdata, conflicte între PSD și liberali, pentru că acestea ar dăuna șanselor conservatorilor să se integreze într-o nouă alianță politică.
Este important de menționat că toate regulile interne ale USL au fost instituite de liderii formațiunii mai ales pentru a proteja interesele, imaginea și stabilitatea Guvernului. Dincolo de eventualele “frecușuri” politice, Guvernul USL trebuie să funcționeze în continuare în mod eficient, iar funcția de ministru este prioritară celei de președinte de partid.
În acest mod putem înțelege mai bine de ce aceste declarații au fost făcute de ministrul Daniel Constantin luni, la Târgovişte, unde a participat la semnarea unor contracte de finanţare a unor proiectelor de investiţii pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).