Partidul Social Românesc propune înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori
Partidul Social Românesc propune, printr-o iniţiativă legislativă, instituirea obligaţiei autorităţilor locale de a înfiinţa cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori, potrivit Agerpres.
"Proiectul de lege prevede atât construirea de unităţi noi, cât şi construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât acestea să poată prelua şi copii de la vârsta de un an. Cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite", se arată într-un comunicat al Partidului Social Românesc.
Potrivit sursei citate, faptul că cei aproximativ 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puţin de 15.000 de locuri în creşe reprezintă un serios impediment de angajare în muncă pentru părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor. Oferta privată de servicii de îngrijire şi educare a copiilor rămâne limitată, inegală în calitate, inaccesibilă prin cost pentru o largă majoritate a familiilor. De asemenea, oferta de servicii de îngrijire şi educare a copiilor cu vârste mai mici de 3 ani este masiv discrepantă din punctul de vedere al distribuţiei.
Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, PSRO consideră că statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului.
Conform sursei citate, scăderea natalităţii, corelată cu exodul românilor în străinătate, în căutarea unui loc de muncă şi a unui trai decent pun România în pericolul de a avea, în câţiva ani, o populaţie îmbătrânită, incapabilă să facă faţă competiţiei pe plan mondial.
Potrivit studiului Roland Berger "Trend Compendium 2030", România va fi în 2030 în primele 15 cele mai îmbătrânite populaţii ale planetei, dacă trendul actual se menţine. Această situaţie va conduce la un deficit pe piaţa forţei de muncă, ce va afecta starea economiei, dimensiunea pieţei interne de desfacere, competitivitatea la nivel internaţional, sistemul de pensii, capacitatea de inovare şi adaptare a economiei la viitoarele dezvoltări tehnologice, se arată în comunicat.