"Pas cu pas" de Klaus Iohannis, cea mai căutată carte la ediţia XXI a Târgului Gaudeamus
Cel mai căutat volum la a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus a fost 'Pas cu pas', scris de preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi apărut la Editura Curtea Veche.
'Cartea s-a vândut în peste 8.000 de exemplare până la închiderea ediţiei cu numărul XXI a Gaudeamus', a declarat la finalul târgului pentru AGERPRES Miruna Meiroşu, PR manager al Editurii Curtea Veche.
Volumul 'Pas cu pas' a fost desemnat şi 'Cea mai râvnită carte a târgului', după cum au anunţat organizatorii la festivitatea de închidere.
Directorul onorific al Târgului Gaudeamus, Vladimir Epstein, a declarat pentru AGERPRES că ediţia de anul acesta a avut un număr record de evenimente, aproximativ 780, iar numărul de vizitatori a fost mai mare decât cel de anul trecut.
'Au fost expozanţi şi suprafaţa acoperită la nivelul anului trecut', a spus Epstein, care a descris atmosfera de la Gaudeamus ca 'o hărmălaie plăcută, tonică, optimistă care vorbeşte despre vitalitatea pieţei de carte'.
În contextul unei industrii de carte în declin, Epstein a apreciat Târgul Gaudeamus ca fiind 'un fel de paradox'. 'Un comunicat de tip raport al asociaţiilor de editori recent spune că nivelul pieţei de carte din România este cel mai jos din anii '90 încoace. Gaudeamus înseamnă un bun succes de casă pentru o bună parte din expozanţii noştri şi injecţii financiare extrem de utile', a afirmat Epstein.
Potrivit directorului onorific al târgului, dimensiunea evenimentului îi convinge pe oameni să cumpere mai multe cărţi decât de obicei.
'Grandoarea evenimentului de tip târg de carte este un fel de magnet pentru public şi prezintă o ofertă extrem de completă. Înseamnă o molimă plăcută, e o boală care se ia cu plăcere. Când lumea vine, vede apetitul unora pentru cărţi, vede personalităţile care populează târgul, văd că pot să îşi ia o carte cu autograf, redescoperă nişte valori', a spus Epstein, care a remarcat şi că, de obicei, în preajma sărbătorilor de iarnă, cărţile sunt cele mai populare cadouri.
Pentru Editura Humanitas ediţia din acest an a târgului a fost una mai bună decât cea din 2013.
Cel mai bine vândute cărţi la Humanitas au fost 'O idee care ne suceşte minţile' de Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu, 'Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese', de Mircea Cărtărescu, 'Suveranii României. Monarhia, o soluţie?' de Lucian Boia, 'Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile' de Gabriel Liiceanu, 'Să râdem cu Nea Mărin' de Amza Pellea şi 'Sărbătoarea neînsemnătăţii' de Milan Kundera.
Cele mai căutate cărţi la Humanitas Fiction au fost 'Strada dughenelor întunecoase' de Patrick Modiano, 'Micuţa Bijou' de Patrick Modiano, 'Laur' de Evgheni Vodolazkin, 'Adulter' de Paulo Coelho, 'Medeea şi copiii ei' de Ludmila Ulitkaia.
Primul loc în topul vânzărilor la Editura Nemira a fost ocupat de romanul 'Jocurile foamei' de Suzanne Collins, urmată de 'Doctor Sleep' de Stephen King, 'Basmania' de Valentin Nicolau, 'Cântec de gheaţă şi foc' de George R.R. Martin şi 'Poveste de iarnă' de Mark Helprin.
La Editura Litera în topul vânzărilor s-a situat seria de autor Alice Munro, câştigătoarea Premiului Nobel 2013, cu cărţile 'Ură, prietenie, dragoste, căsătorie', 'Fugara' şi 'Dragă viaţă'. Locul următor a fost ocupat de volumele de versuri ale lui Mircea Dinescu 'Întoarcerea barbarilor' şi 'Vino în rochia ta simplă de stambă', urmat de volumul 'Patrimoniul umanităţii. Cele mai frumoase locuri din lume. Toate siturile UNESCO'.
La Litera mică, cel mai bine vândute titluri au fost 'Disney. Regatul de gheaţă', 'Vine Crăciunul', 'Violetta. Agenda mea de şcoală', 'Violetta. Reţetele Violettei' şi 'Cartea de aur a celor mai frumoase poveşti'.
Comparativ cu anul precedent, vânzările Litera la Gaudeamus au crescut cu 20%, numărul total al cărţilor vândute depăşind 7.000 de exemplare, din peste 1.000 de titluri, potrivit reprezentanţilor editurii.