PATRU SFATURI pentru parinti de la educatori
Pare mult pana cand va incepe un nou an scolar. Insa daca in anul scolar 2016-2017 iti vei duce prima data copilul la gradinita, ar fi bine sa incepi pregatirile inca de pe acum, potrivit SfatulParintilor.ro.
Iata 4 sfaturi pentru parinti de la educatori.
Antreneaza-i independenta
Desi copiii de 3-4 ani au nevoie din plin de ajutorul parintilor, ei ar trebui antrenati spre independenta. La gradinita sunt nevoiti sa se descurce singuri in multe situatii: imbracat, dezbracat, incaltat, mers la baie, spalat pe maini, pe dinti, sters la nas etc.
Educatorii le recomanda parintilor sa nu sara imediat in ajutorul copiilor, ci sa apeleze la sintagme de genul “Te pot ajuta sau te descurci singur?!”. Acest lucru le va creste copiilor stima de sine.
Daca cel mic isi face patul sau daca se imbraca total “anapoda” dupa gustul tau, nu incerca sa “dregi” ce a facut. Va observa si va fi foarte dezamagit. Chiar daca este ceva gresit, cine atinge perfectiunea?! Lasa-ti copilul sa experimenteze si asa va ajunge din ce in ce mai bun.
Sarcini simple precum udatul unei flori, scosul rufelor din masina de spalat, sortarea sosetelor sunt menite sa le creasca increderea de sine si le vor dezvolta independenta. Ei se vor simti din ce in ce mai capabili de fortele lor si se vor considera membri cu responsabilitati depline in cadrul familiei.
Pe langa aceasta, se vor descurca de minune si cand vor fi singuri la gradinita.
Antreneaza cooperarea
Te-ai intrebat vreodata cum reusesc educatoarele sa ii faca pe copii sa coopereze, iar tie iti ia minute bune, daca nu ore, sa-ti convingi copilul sa indeplineasca o sarcina, fara sa se planga? Vrei sa reusesti si tu? Iata cateva ponturi.
Lauda este cheia, mai ales atunci cand este reticent. Copiii repeta un anumit comportament de dragul primirii unei atentii. Cei mici coopereaza la gradinita sau scoala pentru ca stiu exact ce se asteapta de la ei. Urmand aceeasi rutina zi de zi, ei invata repede ce au de facut, fara sa mai cracneasca.
Atunci cand copilul refuza sa indeplineasca o sarcina, aceasta se poate transforma in joc. Copiii reactioneaza foarte bine la jocuri si invata mult mai usor jucandu-se.
O alta metoda care da roade la gradinita este sa avertizezi copiii despre ceea ce urmeaza. In x minute vom incepe sa facem Y. Au mai ramas z minute pana cand vom incepe sa facem Y si tot asa, pana cand vine momentul actiunii Y.
Oferirea de alternative si consecinte este o alta metoda care ii poate face pe copii sa reactioneze mai bine. Dupa ce mananci la masa, vei primi desert. Poti manca si pe canapea, dar nu vei mai primi desert. Cand va afla ca optiunea B nu este la fel de avantajoasa, va alege mult mai fericit varianta A. Este de evitat introducerea alternativelor cu “daca”, pentru ca aceasta le sugereaza ca exista totusi posibilitatea sa nu faca ce li s-a spus, si chiar sa primeasca si recompensa.
Antreneaza disciplina
Cand un copil se comporta necorespunzator, consecintele ar trebui suportate imediat, si nu lasate pentru “cand vom ajunge acasa”. Pana atunci copilul va uita ce a facut si explicatiile vor fi de prisos. Nici amanarea vizitei la zoo de sambata pentru ca marti a facut o trasnaie nu este indicata.
De asemenea, atunci cand a stricat ceva, pune-l sa indrepte greseala. Daca a colorat peretii, da-i o carpa sa stearga. Daca a daramat castelul de cuburi al fratelui, pune-l sa reconstruiasca.
Antreneaza despartirile
Anxietatea de separare este una dintre problemele cu care se confrunta nu numai parintii, cat si educatoarele. Antrenamentul trebuie inceput din timp, cu cresterea treptata a intervalului in care copilul sta fara parinti. Daca tot are probleme, ii poti lasa copilului o fotografie, un pupic pe un servetel, o inimioara decupata pe care sa o poarte in buzunar. Asa va avea si ceva palpabil care sa-i aminteasca de parinti si sa se simta mai putin anxios.