PC contestă candidatura lui Biro Albin pentru Consiliul ASF
PC contestă candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, şi au depus în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
PC argumentează contestaţia prin faptul că nu s-a respectat argumentul politic la desemnarea candidaţilor pentru Consiliul ASF. De asemenea, conservatorii mai arată că Biro Albin a încasat sume compensatorii în valoare de 210.000 de Euro, la 25 aprilie 2013, ca urmare a plecării din funcţia de membru al CA al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
PC propune Birourilor permanente reunite reluarea procedurii de avizare a membrilor neexecutivi ai Consiliului ASF, considerând că este "incorect şi ilegal" ca Biro Albin să mai poată ocupa o funcţie de membru neexecutiv, în condiţiile în care nu a respectat procedura de depunere a declaraţiei privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi incompatibilitate prevăzute în lege.
Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe şi Economice din Senat şi din Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, ieri, 11 membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şase dintre vechii membri primind aviz negativ.
Astfel, plenul comun al Parlamentului de marţi urma să se pronunţe asupra următoarei componenţe a ASF: Dan Radu Ruşanu - preşedinte, Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George - vicepreşedinte, Mircea Ursache - vicepreşedinte, Ion Giurescu - vicepreşedinte.
Plenul urma să se pronunţe şi în legătură cu membrii ASF Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu. Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi cei şase membri au fost avizaţi cu unanimitate de voturi.
Biro Albin, fost membru în CA la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a fost menţionat de către premierul Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, ca fiind pe lista celor trei persoane "cu obrazul gros" care au şi încasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.
"O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Am în faţă cifrele, văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri, câte 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România", a spus atunci Ponta.
Dan Radu Ruşanu a menţionat, la sfârşitul audierilor, că cele şase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.