PDL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul insolvenţei
Partidul Democrat Liberal solicită Avocatului Poporului să ridice excepţia de neconstituţionalitate cu privire la art. 81 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
PDL consideră că prin prevederile din această OUG se încalcă mai multe articole din Constituţia României, precum art. 1 alin. (4): "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor", conform unui comunicat citat de Agerpres.
"În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licenţa audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului", se arată în prevederea criticată de PDL.
Potrivit comunicatului adresat Avocatul Poporului - prof. univ. dr. Crişu Anastasiu, prin aplicarea prevederii menţionate, Guvernul s-ar putea substitui autorităţii administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licenţelor audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Potrivit art. 10 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 : "(1) Consiliul Naţional al Audiovizualului, denumit în continuare Consiliul, este autoritate publică autonomă sub control parlamentar şi garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale; (2) Consiliul este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor prezentei legi".
"O asemenea substituire a Guvernului este nu numai contrară Legii nr. 504/2002, ci şi contrară lipsei raporturilor de subordonare ierarhică ce sunt stabilite între Guvern şi autorităţile administrative autonome, or această lipsă a subordonării reprezintă forma pe care legiuitorul a dorit să o dea garantării principiilor incluse în art. 1 alin. (4) din Constituţie", susţine PDL.
Democrat-liberalii mai arată că art. 16 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", este încălcat de prevederea nr. 91/2013 din OUG, care se aplică doar debitorilor care activează în domeniul audiovizual, instituind un tratament discriminatoriu din partea statului între aceştia şi restul debitorilor.
Potrivit art. 31, alin. 1 din Constituţie, "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit".
"Apreciem că suspendarea unei licenţe audiovizuale pe motiv de insolvenţă a deţinătorului acestei licenţe contravine celei din urmă obligaţii a Guvernului care decurge din garantarea unui drept fundamental al cetăţenilor, garantat potrivit Constituţiei. Procedura insolvenţei, pentru a corespunde prevederilor Constituţiei, trebuie să privească doar activitatea economico-financiară a debitorului, şi nu activitatea sa prin care se manifestă libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. Suspendarea licenţei aduce atingere dreptului la informaţie prin faptul că, difuzarea limitată a unor programe, în condiţiile stabilite de creditor (statul), poate duce la controlul asupra conţinutului editorial al unui mijloc de informare privat supus procedurii insolvenţei", se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele PDL, Vasile Blaga.