PDL - gata să bage România în șoc
Fostul ministru PDL se erijează într-un adept al relaxării fiscale în 2013, deşi Cabinetul Boc, din care a făcut parte, a mărit TVA-ul cu 5 procente în 2010. Acest lucru vorbeşte de la sine despre seriozitatea propunerilor lui Gheorghe Ialomiţianu.
După o perioadă de absenţă din atenţia media, democrat-liberalii şi-au propus să iasă în prim-plan cu o serie de iniţiative care mai de care mai demagogice. Astfel, conform lui Gheorghe Ialomiţianu, PDL va depune în zilele următoare în Parlament o iniţiativă legislativă privind "măsuri-şoc" de relansare fiscală, printre care reducerea cotei de impozitare de la 16% la 12% sau diminuarea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Boc a sublinat că iniţiativa legislativă va prevedea şi majorarea salariului minim pe economie, de la 800 la 1.000 de lei, scutirea de la plata impozitului a profitului reinvestit în echipamente tehnologice.
În realitate, discursul democrat-liberalului îmbracă forma unui populism rar întâlnit. Guvernele Boc şi Ungureanu au adoptat pe bandă rulantă masuri de austeritate care au dus la scăderea drastică a nivelului de trai pentru ca acum, foşti miniştri, precum Ialomiţianu, să dea lecţii în domeniul fiscalităţii şi al măsurilor cu impact macroeconomic.
Propunerile lui Gheorghe Ialomiţianu sunt nu doar populiste, ci mai ales fanteziste. Asumarea unei relaxări fiscale cu o cotă unică de 12%, în contextul în care Cabinetul Ponta trebuie să acopere deficitele lăsate în urmă de către guvernările democrat-liberalilor, este absurdă. România a intrat pe un trend de creştere în primul trimestru din 2013, fiind a treia economie din spaţiul UE la acest capitol, iar redresarea economică menită să asigure ulterior premisele creşterii nivelului de trai nu poate fi continuată decât prin consecvenţă şi responsabilitate. În plus, dacă scăderea cotei unice la 12% ar fi atât de oportună, de ce nu a operat Gheorghe Ialomiţianu o astfel de scădere în mandatul său în fruntea Finanţelor? Fostul ministru PDL se erijează într-un adept al relaxării fiscale în 2013, deşi Cabinetul Boc, din care a făcut parte, a mărit TVA-ul cu 5 procente în 2010. Acest lucru vorbeşte de la sine despre seriozitatea propunerilor lui Gheorghe Ialomiţianu.
În ceea ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale la angajatori, tema a fost analizată riguros de către Cabinetul Ponta înainte ca fostul ministru Ialomiţianu să o readucă în discuţie. Scăderea contribuţiilor este posibilă în viitorul apropiat, însă această trebuie corelată cu priorităţile macroeconomice. De îndată ce creşterea economică va fi sustenabilă pe termen mediu şi lung, Executivul condus de Victor Ponta a anunţat posibilitate fie a scăderii TVA, fie a reducerii contribuţiilor sociale.
În acelaşi registru populist se încadrează şi propunerea majorării salariului minim de la 800 la 1000 de lei. În mandatele guvernelor PDL, salariu minim invocat acum de Gheorghe Ialomiţianu a suferit creşteri nesemnificative care oricum nu au putut compensa impactul devastator al unor măsuri de austeritate extrem de dure. În schimb, Guvernul Ponta a majorat salariul minim la 800 lei, etapizat, cu 50 de lei de la 1 februarie şi cu încă 50 de lei de la 1 iulie. Este o abordare responsabilă, conectată la realităţile economice, în contrast cu ideile fanteziste expuse de fostul ministru democrat-liberal.
PDL dă o dată în plus dovada populismului său – a lăsat România într-o situatie delicată în prima parte a anului 2012, iar acum foşti miniştri, care au avut ocazia să-şi demonstreze expertiza şi abilităţile, vin să ofere lecţii despre cum ar trebui guvernată ţara. Este un exerciţiu de imagine nereuşit şi care arată o dată în plus de ce formaţiunea democrat-liberală a fost sancţionată atât de aspru de către români la alegerile din decembrie 2012.