PDL, guvern de umbre
Ce fel de credibilitate mai au oameni precum Monica Macovei, Anca Boagiu, Gheorghe Ialomițianu, Sulfina Barbu, Andreea Paul sau Raluca Turcan?
PDL și-a prezentat, luni, Guvernul din umbră, structură care va avea ca sarcină monitorizarea activităților actualului Executiv condus de Victor Ponta. Ca demers de opoziție, este vorba despre o acțiune lăudabilă, însă dacă privim îndeaproape lista numelor propuse, remarcăm din start două probleme majore pentru PDL. În primul rând, grupul miniștrilor din umbră este sortit eșecului din punct de vedere al credibilității, fiind vorba despre persoane deja erodate, care nu au avut rezultate atunci când s-au aflat la conducerea respectivelor ministere. În al doilea rând, scoaterea la înaintare a acelorași persoane trădează o lipsă cronică de oameni în PDL.
Dar să vedem care sunt miniștrii „din umbră” propuși de PDL: Monica Macovei - Justiţie; Andreea Paul - Economie; Gheorghe Ialomiţianu - Finanţe; Anca Boagiu - Infrastructură; Radu Carp - Afaceri Externe; Marinică Dincă - Apărare Naţională; Alin Tişe - Interne, Administraţie şi Dezvoltare Regională; Lucian Bode - Energie; Ştefan Gheorghe - Agricultură Dezvoltare Rurală şi Producţie Alimentară; Alexandru Nazare - Fonduri Europene; Claudia Boghicevici - Muncă, Familie, Protecţie Socială; Sulfina Barbu - Mediu; Dragoş Şerban - Sănătate; Raluca Turcan - Educaţie şi Cercetare; Radu F. Alexandru - Cultură; Sorin Moldovan - Tineret şi Sport.
Ce fel de credibilitate mai au oameni precum Monica Macovei, Anca Boagiu, Gheorghe Ialomițianu, Sulfina Barbu, Andreea Paul sau Raluca Turcan? Cu câteva excepții, numele înaintate de conducerea PDL reprezintă persoane compromise sau cvasi-compromise, care pot fi legate direct în percepția publică de dezastrul economic și social din timpul guvernărilor Boc. Mai lipsesc Elena Udrea, Emil Boc și Adriean Videanu pentru ca peisajul să fie complet. Iar dintre numele mai puțin notorii, o parte sunt foști miniștri ai cabinetului Ungureanu, criticați la vremea respectivă pentru lipsa de experiență.
Să luăm cazul fostului ministru Anca Boagiu: există suspiciuni de licitații desfășurate „cu dedicație” pentru apropiați (a se vedea cazul cu firma Seneca și Mihai Necolaiciuc), și-a numit apropiați la CNADNR pe vremea când era ministru (a se vedea numirea lui Liviu Costache, cel care s-ar fi aflat și într-un conflict de interese), a asigurat un contract de lucrări, în mod indirect, pentru firma unei apropiate din politică. Acestea sunt doar câteva dintre informațiile evidențiate în presă din perioadă în care doamna Boagiu conducea ministerul Transporturilor.
Dar despre Sulfina Barbu – un alt fost ministru al PDL care acum a ajuns „în umbră” – ce se poate spune? Presa vremii vorbea despre înființarea unei foarte profitabile firme de consultanță, în urma asocierii cu colonelul Silvian Ionescu, implicată în mod direct în afaceri cu statul. S-a vorbit despre acuzația la adresa Sulfinei Barbu potrivit căreia aceasta a deturnat peste un milion de euro cu sprijinul firmelor pe care le controla prin diverși asociați (în cazul amenajării unei gropi de gunoi în județul Bistrița-Năsăud). S-a mai vorbit și despre modul în care, în perioada inundațiilor din 2006, Sulfina Barbu a invocat în mod abuziv o clauză de „situație de forță majoră” pentru a atribui contracte către două societăți conduse de lideri ai PDL. Lista suspiciunilor și acuzațiilor poate continua, iar acest lucru nu este valabil doar în cazul Sulfinei Barbu.
Putem presupune că această componență a Executivul din umbră la care a ajuns PDL este dată de nevoia de a prezenta nume sonore, cu greutate politică, în paralel cu nevoia de a selecta oameni în continuare „curați” în percepția electoratului. Însă rezultatul la care s-a ajuns nu îndeplinește niciuna dintre condițiile amintite: lista este o combinație între politicieni fără credibilitate, erodați de multitudinea funcțiilor pe care le-au ocupat și a suspiciunilor pe care le-au ridicat, și oameni cu nume mai puțin sonore, care nu s-au remarcat cu nimic. Concluzia este că PDL duce o lipsă puternică de oameni credibili, o lipsă care începe să se transforme în principala problemă a democarat-liberalilor.
În lipsa unor acțiuni politice care să-i urmeze, mișcarea de luni nu va produce efecte demne de luat în seamă. Până în momentul de față, tot ce a reușit PDL este să reamintească ce dezastru ar însemna un Guvern „la lumină” cu aceste persoane, care nu sunt decât umbre ale fostelor guvernări PDL.
Ştirile orei
si parca mai bine criticat "la lumina",decat laudat "la racoare"...