PDL întră în conflict direct cu partidul lui Traian Băsescu
Noul partid al președintelui Traian Băsescu este pe punctul de a fi constituit în mod oficial, iar ambiția politică a formațiunii este de a ocupa vidul de putere din zona Opoziției. PDL este inamicul numărul unu al liderilor Mișcării Populare, iar majoritatea semnăturilor depuse la Tribunal pentru înregistrarea ca partid politic este posibil să aparțină chiar simpatizanților PDL din tabăra Elenei Udrea.
Analiștii politici alimentează controversele privind confruntarea dintre PMP și PDL cu informații extrem de diverse – de la interpretările că noul partid este construit doar pentru a-i asigura un nou mandat de europarlamentar Elenei Băsescu, până la cele că înființarea Mișcării Populare are ca scop susținerea candidaturii Elenei Udrea la alegerile prezidențiale.
Totuși, un lucru este cât se poate de clar – majoritatea reacțiilor presei și ale actorilor politici anunță un conflict deschis între democrat-liberalii loiali lui Vasile Blaga și subordonații lui Traian Băsescu – atât cei care formează PMP, cât și cei din PDL.
Sunt foarte interesante strategiile de comunicare pe care membrii PDL le-au adoptat. Pe de-o parte îl avem pe Cătălin Predoiu, alegerea lui Vasile Blaga pentru a fi noua imagine a democrat-liberalilor, care a încercat în cea mai mare parte să minimizeze subiectul și să acorde o importanță cât mai mică riscului de fracturare a partidului. Pe de altă parte, adversarii lui Blaga – Gheorghe Falcă și Theodor Paleologu - au ales să aducă în discuție posibilitatea fracturării PDL, urmând ca o mare parte din partid să se alăture formațiunii create de Traian Băsescu.
Și Elena Udrea s-a implicat activ în comunicarea Mișcării Populare, anunțând, precum un adevărat purtător de cuvânt al PMP, că documentele au fost depuse la tribunal pentru alcătuirea partidului. De asemenea, aceasta a criticat liderii PDL, partid din care Udrea deocamdată face parte, pentru că ar prefera să se certe cu foștii aliați, cei apropiați de președinte, în loc să facă opoziție.
Această poziție separatistă a atras criticele dure ale democrat-liberalului Cezar Preda, care a susținut că Elena Udrea a dat dovadă de “lipsă de fair play, eleganță și altruism față de PDL”, cerându-i acesteia să renunțe la “duplicitate”.
De asemenea, vicepreședintele PDL Sulfina Barbu a tras un semnal de alarmă cu privire la tentativele Mișcării Populare de a “fura” oameni din PDL, după ce și-a ratat planul de a atrage spre politică oameni care nu s-au mai implicat până acum.
Nici europarlamentarul PDL Theodor Stolojan nu a rămas indiferent față de conflictul dintre PMP-ul lui Traian Băsescu și PDL, exprimându-și speranța că nu există o strategie concentrată pe racolarea de membri din interiorul Partidului Democrat Liberal.
Tot acest sistem de tranzit de membri și traseism politic are la bază un conflict pentru o bază electorală care până acum a aparținut PDL-ului, dar pe care Traian Băsescu o consideră ca fiind propria sa “moștenire politică” pe care dorește să o transfere de la “fiul risipitor” – PDL, la “noua dragoste” – PMP.
Mesajele privind consolidarea dreptei din România sunt în cea mai mare parte sterile, deoarece fragmentarea PDL-ului a fost generată în primul rând de Traian Băsescu, iar o reunificare a forțelor liberale este doar o perdea de fum pentru a nu se observa abuzurile constituționale grave pe care președintele le pregătește, punându-se în fruntea unui partid politic și ajutând în mod activ la geneza acestuia.
Lupta care se dă pentru legitimitatea de a reprezenta electoratul de dreapta este de fapt o reașezare a forțelor între grupurile din PDL, iar acest război politic va lăsa cu siguranță în urma sa victime politice și va fi decisiv pentru destinul politic al acestor lideri. Vom vedea că în final poate exista un singur învingător – fie Vasile Blaga, fie Traian Băsescu.