PDL şi PNL, înțelese să blocheze descentralizarea?
PNL duce duplicitatea la rang de artă, pe linia trasată de Crin Antonescu. În loc să tempereze avântul criticilor din PNL la adresa descentralizării, Crin Antonescu încurajează, prin propriul exemplu, o atitudine păguboasă care va reinflama spiritele în USL.
În pofida tuturor bunelor intenţii de a adopta descentralizarea, se conturează o tot mai dubioasă dublă opoziţie care utilizează toate mijloacele posibile astfel încât descentralizarea să fie sabotată şi golită de conţinut. Este vorba despre o opoziţie din interiorul guvernării, asumată mai direct sau mai cu ocolişuri de PNL şi de o opoziţie a PDL, partid care traversează o criză identitară tot mai evidentă şi care profită de orice ocazie pentru a se mai opune unui proiect sau pentru a mai contesta la CCR teme pe care până nu demult le susţinea cu toată convingerea.
Săptămâna trecută, însuşi Crin Antonescu a fost protagonistul unei poziţionări duplicitare. Atunci, preşedintele PNL declara la finalul şedinţei USL că s-a ajuns la un consens asupra proiectului privind descentralizarea, fiind agreat principiul că "se va descentraliza tot ce se poate descentraliza", pentru ca în cursul serii să puncteze că “este posibil ca porturile dunărene să rămână în administrarea Ministerului Transporturilor”. Această răzgândire a lui Crin Antonescu nu este prima. Şi, foarte probabil, nici ultimul şpagat liberal de natură să genereze tensiuni la nivelul USL.
În acest context trebuie intepretate declaraţiile liberalului Victor Paul Dobre, care a susţinut nici mai mult nici mai puţin decât faptul că nu este exclus ca PNL să depună în Parlament amendamente la proiectul descentralizării: "Este posibil. Vom vedea în cursul după-amiezii, avem o întâlnire la ora 12:00, conducerea grupului parlamentar şi după aceea va fi şedinţa de grup şi este posibil să fie amendamente. Cred că întotdeauna e loc de propuneri de îmbunatăţire, dar în niciun caz nu punem în discutie structura, pachetul instituţiilor care trec în subordinea consiliilor judeţene cu precădere", a precizat liberalul pentru RFI.
Cu alte cuvinte, PNL duce duplicitatea la rang de artă, pe linia trasată de Crin Antonescu. În loc să îşi asume construcitv descentralizarea şi să fi propus amendamente cât timp proiectul s-a aflat în dezbatere publică, liberalii caută nod în papură după ce formula descentralizării a fost aprobată în Guvern, iar asumarea va avea loc pe 19 noiembrie. De remarcat, în egală măsură, că în loc să tempereze avântul criticilor din PNL la adresa descentralizării, Crin Antonescu încurajează, prin propriul exemplu, o atitudine păguboasă care va reinflama spiritele în USL.
Şi mai grav este însă că PNL se plasează de aceeaşi parte a baricadei cu PDL. Vasile Blaga a anunţat că partidul pe care îl conduce va depune amendamente la proiectul descentralizării, după care îl va ataca la Curtea Constituţională. Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu a avansat chiar scenariul depunerii unei moţiuni de cenzură. Ceea ce denotă nu numai un comportament sfidător la adresa unui proiect a cărui menire este acela de a moderniza România, ci şi o atitudine care sugerează că liberalii şi democrat-liberalii par a fi înţeleşi să blocheze descentralizarea. Dacă ipoteza se confirmă, atunci PNL nu face altceva decât să zădărnicească eforturile PSD de a oferi românilor un sistem descentralizat care să răspundă mai bine aşteptărilor directe ale comunităţlilor locale şi ale cetăţeanului. Ceea ce însemna că liberalii se discreditează încă o dată în faţa românilor şi vor deconta electoral acest joc dublu.