Pe noul traseu Gara de Nord-Aeroportul Otopeni pot circula mai mulţi operatori, nu doar CFR Călători. Când va fi gata
Pe noul traseu Gara de Nord-Aeroportul Otopeni vor putea circula şi alţi operatori de transport feroviar licenţiaţi, nu doar CFR Călători, potrivit reprezentaţiilor CFR Infrastructură.
"CFR SA, administrator al rețelei feroviare publice, acordă trase în mod nediscriminatoriu, operatorilor de transport feroviar licențiați, care solicită acest lucru. De asemenea, este important de menționat și faptul că CFR SA este interesată ca această secție să fie utilizată la capacitate maximă, ceea ce înseamnă că noul traseu Gara de Nord - Aeroportul Internațional Henri Coandă București pot circula mai mulți operatori de transport feroviar de călători", au spus pentru Economica.net reprezentanții CFR SA.
Ei au precizat că, în prezent, contractul pentru Modernizarea liniei de cale ferată București Nord - Aeroportul Internațional Henri Coandă București - FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București este în derulare, cu un stadiu de execuție al lucrărilor de suprastructură și infrastructură de 97%.
Citeşte şi Muncitorii de la calea ferată Gara de Nord-Aeroportul Otopeni au fost atacaţi cu pietre şi înjuraţi
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, consideră că linia de cale ferată Gara de Nord – Aeroportul Otopeni va fi dată în folosinţă din data de 12 decembrie. Lucian Bode a apreciat că este greu de imaginat că această cale ferată include primul tronson de cale ferată construit de la zero în România după Revoluţie.
„Dacă vă puteţi imagina: este primul tronson de linie de cale ferată construit în România de la zero după 1989. Aşadar, suntem într-un progres fizic de peste 98%, vom realiza cel mai probabil săptămâna viitoare primele deplasări cu invitaţi, cu presa, aşa cum am făcut şi la metrou. (…) Noi credem că o dată cu noul Mers al Trenurilor, 12 decembrie, din acel moment, de la Gara de Nord la Otopeni, sau de la Otopeni la Gara de Nord vom parcurge cei 19,5 kilometri în 15-17 minute”, a încheiat ministrul Transporturilor.
Noua cale ferată spre Aeroport pornește din zona de racordare (fosta Haltă Odăile) pe aproximativ 600 m, traseul continuă cu o zonă de consolidare, în lungime de 900 metri și un viaduct de 1,52 km, care supratraversează DN1, până la noua stație de călători, de la Terminalul Sosiri Aeroportul Internațional Henri Coandă. Pe întregul traseu a fost montată linia de cale ferată, constructorul executând în prezent ultimele lucrări de buraj și profilare mecanică.