Pensiile magistraților, în topul Casei de Pensii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, joi, situaţia pensiilor de serviciu ale magistraţilor, comunicată de Casa Naţională de Pensii Publice, cea mai mare pensie, în cuantum brut, fiind de 40.963 de lei pe lună. Iniţiativa CSM a venit după ce ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus, într-un interviu pentru News.ro, că există 60 de magistraţi care au pensii de peste 100.000 de lei pe lună.
„În urma lansării în spaţiul public a temei critice privind cuantumul unor pensii de serviciu atribuite magistraţilor, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Casei Naţionale de Pensii Publice o situaţie asumată oficial de către instituţia menţionată privind numărul de beneficiari şi cuantumul brut al pensiilor de serviciu stabilite în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, arată CSM.
Potrivit răspunsului primit de Consiliu de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), la nivelul lunii septembrie 2016, în baza CNPP se regăseau în plată 3.350 de beneficiari de pensii de serviciu stabilite în baza Legii nr. 303/2004.
Dintre aceştia, 1.567 aveau pensii, în cuantum brut, sub 10.000 de lei, 1.758 - pensii între 10.001 şi 20.000 lei, 24 de persoane - pensii între 20.001 - 30.000 lei şi o persoană - o pensie de 40.963 de lei. În intervalul 30.001 - 40.000 de lei nu era înregistrată nicio persoană, potrivit Casei de Pensii.
„Precizăm că nu au fost emise decizii privind pensii de serviciu ale magistraţilir în cunatum de şi peste 100.000 de lei (decizii iniţiale de stabilire a pensiilor de serviciu sau decizii emise ulterior actualizării sau recaluclării pensiilor respective)”, mai arată Casa Naţională de Pensii.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut, joi, premierului, printr-o scrisoare deschisă, "să condamne oficial minciunile" spuse atât personal cât şi oficial de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind faptul că 60 de magistraţi ar beneficia de o pensie lunară de un miliard de lei.
„Acest mod iresponsabil de a acţiona al ministrul Justiţiei Raluca Prună este incalificabil, făcând dovadă unei acţiuni inadmisibile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar şi încrederea cetăţenilor în justiţie”, spun reprezentanţii magistraţilor în documentul citat.
Judecătorii i-au mai cerut în scrisoare premierului să explice opiniei publice şi corpului magistraţilor ce măsuri va fi luată pentru a corecta această situaţie,„care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecută sub tăcere şi lipsită de consecinţe pentru cei responsabili”.
Raluca Prună a spus, într-un interviu pentru News.ro, că există 60 de persoane care au astfel de pensii.
Pe 21 septembrie, Prună a scris pe Facebook că le transmite magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii şi magistraţii pensionari acum trecuţi în avocatură sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2 la sută pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate, inclusiv pentru membrii CSM.