Pentru ce a fost condamnat Mircea Băsescu. Rechizitoriul şi istoricul dosarului de trafic de influenţă
Condamnarea lui Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare vine după un şir lung de evenimente, care au pornit de la relaţia lui de înrudire cu interlopul Bercea Mondial, căruia i-a botezat o nepoată. Când pentru Bercea au început problemele penale, a apelat la Mircea Băsescu. Procurorii au arătat în rechizitoriu că fratele fostului preşedinte şi-a traficat influenţa contra a 250.000 de euro.
Mircea Băsescu a fost trimis în judecată pe 14 iulie 2014, alături de Marian Căpăţână, pentru trafic de influenţă în dosarul lui Bercea Mondial (căruia Mircea Băsescu îi botezase o nepoată în 2010). Procurorii l-au acuzat pe fratele fostului preşedinte că, în schimbul unor sume de bani, 600.000 de euro, din care 250.000 au ajuns la Mircea Băsescu, ar fi promis că intervine pe lângă judecători să nu-l condamne sau să-i dea pedepse mici lui Bercea Mondial într-un dosar în care era cercetat.
"În aceste circumstanțe, (….) i-a remis lui Căpățînă Marian Adrian suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de (….) și a altor cereri incidente în respectiva cauză. Suma de bani a fost predată de Căpăţînă Marian Adrian inculpatului Băsescu Mircea", au scris procurorii în rechizitoriu.
Procurorii insistă că Mircea Băsescu ştia foarte bine ce face şi că şi-a traficat cu intenţie traficul de influenţă, dând de înţeles că are puterea de interveni pe lângă judecători în favoarea lui Bercea Mondial.
"Reţinem că inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor, atât prin propriile afirmații, cât şi prin faptul că nu a dezminţit afirmaţiile făcute de membrii familiei (….) şi inculpatul Căpăţînă Marian Adrian, în sensul că ar avea o asemenea influenţă.
Inculpatul Băsescu Mircea a promis că va interveni în scopul de a obţine o situaţie favorabilă pentru (….), fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Primirea banilor a avut loc înainte de soluţionarea definitivă a procesului penal în care (….) a fost arestat preventiv. Inculpatul a acţionat cu intenţie directă, prevăzând rezultatul faptei sale, respectiv vătămarea relaţiilor sociale referitoare la activitatea de serviciu a magistraţilor, relaţii care sunt incompatibile cu orice intervenţie, reală sau imaginară, de natură a-i ştirbi prestigiul şi a-i perturba normala desfăşurare, şi a urmărit producerea acestui rezultat prin asumarea scopului de a obţine o situaţie favorabilă pentru (…)", au notat procurorii în rechizitoriu.
Citeşte AICI integral Rechizitoriul în dosarul Mircea Băsescu
Pentru că Bercea Mondial a fost condamnat, şi încă la mulţi ani de închisoare, a cerut şi chiar primit înapoi o parte din bani. Procurorii scriu în rechizitoriu că Mircea Băsescu i-a restituit interlopului 280.000 de dolari, iar Marian Căpăţână i-a dat şi el înapoi o parte din bani.
Ei au insistat totuşi că vor interveni în continuare pentru Bercea şi că vor încerca strămutarea dosarului acestuia la altă instanţă, lucruri care nu s-au întâmplat.
"Inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari, până la data de 26.02.2012. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian. În declarația dată în prezenta cauză, (….) a susținut că nu a fost recuperată suma de 265.000 de euro din totalul de 600.000 de euro", au reţinut procurorii.
Când au închis rechizitoriul, procurorii i-au trimis în judecată pe Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă şi pe Marian Căpăţână pentru complicitate la trafic de influenţă. Traficul de influenţă este pedepsit de Codul Penal cu închisoare de la 2 la 7 ani, iar Mircea Băsescu a primit, în primă instaţă.
Art. 291 Cod Penal, Traficul de influenţă
(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Citeşte şi: MIRCEA BĂSESCU, 4 de ani de închisoare cu executare. Reacţia fratelui, TRAIAN
Vineri, 8 ianuarie 2015, Mircea Băsescu a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Marian Căpăţână a primit 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Cei doi mai trebuie să restituie statului 265.000 de euro, a mai stabilit instanţa, care a menţinut unele sechestre asupra bunurilor celor doi. De asemenea, din pedepsele pronunţate, se scad perioadele petrecute de cei doi în arest, inclusiv în arest la domiciul, adică un an pentru fiecare. Atât Mircea Băsescu, cât şi Marian Căpăţână au petrecut un an de arest preventiv şi la domiciliu, între 19.06.2014 şi 24.06.2015.
Sentinţa pronunţată de Tribunalul Constanţa poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Istoricul dosarului Mircea Băsescu
20 febr 2011: Bercea Mondial este arestat pentru tentativă de omor calificat
28 febr 2011: Rudele lui Bercea Mondial merg la Constanţa, acasă la Mircea Băsescu, să-i ceară ajutorul în dosarul în care era acuzat de tentativă de omor
20 febr 2011 - 22 febr 2012: Mircea Băsescu primeşte 250.000 de euro de la Bercea Mondial, prin intermediul lui Marian Căpăţână. În schimbul banilor, Mircea Băsescu promite să intervină la judecători în favoarea lui Bercea Mondial. În aceeaşi perioadă, Marian Căpăţână primeşte şi el 350.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial, în acelaşi scop.
22 febr 2012: Bercea Mondial este condamnat la 7 ani şi luni de închisoare pentru tentativă de omor
23, 26 febr 2012: Mircea Băsescu este înregistrat de rudele lui Bercea Mondial, care s-au dus la el acasă să-i ceară înapoi banii pentru rezolvarea dosarului. Până pe 26 febr, Mircea Băsescu a restituit 285.000 de dolari, dar a promis că va interveni în continuare în favoarea lui Bercea Mondial
1 nov 2013: Bercea Mondial este condamnat la 10 ani de închisoare (pedeapsă mărită) în urma recursului
19 iun 2014: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt reţinuţi de procurorii DNA şi arestaţi pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă în dosarul Bercea Mondial
14 iul 2014: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt trimişi în judecată, în stare de arest, pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă în dosarul Bercea Mondial
8 ian 2016: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt condamnaţi la 4 ani de închisoare, respectiv 3 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă în dosarul Bercea Mondial. Sentinţa este atacabilă.
Citeşte şi: Instanţa a decis confiscarea a 265.000 de euro de la Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână
Minuta instanţei în cazul Mircea Băsescu
I. În baza art. 291 al. 1 c.pen,, cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000 ?i art. 5 al.1 c.pen,ptr.infracţiunea de trafic de influenţă; Condamnă inculpatul BĂSESCU MIRCEA la pedeapsa de 4(patru)ani închisoare. În baza art.55 lit.a)c.pen.rap.la art. 66-67 al.1 c.pen şi art.12 din Legea nr.187/2012; Aplică inculpatului Băsescu Mircea pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a)(dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b) (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi n) (dreptul de a comunica cu coinculpatul Căpăţînă Marian Adrian, şi cu membrii familiei Anghel –Anghel Sandu , Anghel Fănica, Anghel Florin ,Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius- şi de a se apropia de aceştia ,al.3 şi al.5 c.pen, pe o durată de 2 ani,care începe după executarea pedepsei închisorii conform art.68 al.1 lit.c)c.pen,. În baza art.54 c.pen.rap.la art. 65 c.pen.şi art.12 din Legea nr.187/2012; Interzice inculpatului Băsescu Mircea exerciţiului drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a)(dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b) (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi n) (dreptul de a comunica cu coinculpatul Căpăţînă Marian Adrian, şi cu membrii familiei Anghel –Anghel Sandu , Anghel Fănica, Anghel Florin ,Anghel Izaura ,Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius- şi de a se apropia de aceştia ,al.3 şi al.5 c.pen,pe durata executării pedepsei principale. În baza art.399 al.1 c.pr.pen în referire la art.215 c.pr.pen; Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă prin încheierea FN din data de 18.06.2015 a Tribunalului Constanţa, ,rămasă definitivă prin decizia penală nr.154/P/C/din 24.06.2015 a Curţii de Apel Constanţa. În baza art.72 c.pen; Deduce din pedeapsa închisorii stabilită perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu cu începere de la data de 19.06.2014 până la data de 24.06.2015 inclusiv.
II. În baza art. 48 c.pen,, raportat la art. 291 al. 1 c.pen,, cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000 ?i art. 5 al.1 c.pen, şi art.49 c.pen,ptr. complicitate la infrac?iunea de trafic de influen?ă; Condamnă inculpatul CĂPĂ?ÎNĂ MARIAN ADRIAN, la pedeapsa de 3(trei)ani închisoare. În baza art.55 lit.a)c.pen.rap.la art. 66-67 al.1 c.pen şi art.12 din Legea nr.187/2012; Aplică inculpatului Căpăţînă Marian Adrian pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a)(dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b) (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi n) (dreptul de a comunica cu coinculpatul Băsescu Mircea , şi cu membrii familiei Anghel –Anghel Sandu , Anghel Fănica, Anghel Florin ,Anghel Izaura , Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius- şi de a se apropia de aceştia ,al.3 şi al.5 c.pen, pe o durată de 2 ani,care începe după executarea pedepsei închisorii conform art.68 al.1 lit.c)c.pen,. În baza art.54 c.pen.rap.la art. 65 c.pen.şi art.12 din Legea nr.187/2012; Interzice inculpatului Căpăţînă Marian Adrian exerciţiului drepturilor prev.de art.66 al.1 lit.a)(dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), b) (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), şi n) (dreptul de a comunica cu coinculpatul Băsescu Mircea şi cu membrii familiei Anghel -Anghel Sandu , Anghel Fănica, Anghel Florin ,Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius- şi de a se apropia de aceştia ,al.3 şi al.5 c.pen,pe durata executării pedepsei principale. În baza art.399 al.1 c.pr.pen în referire la art.215 c.pr.pen; Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă prin încheierea FN din data de 18.06.2015 a Tribunalului Constanţa, ,rămasă definitivă prin decizia penală nr.154/P/C/din 24.06.2015 a Curţii de Apel Constanţa. În baza art.72 c.pen; Deduce din pedeapsa închisorii stabilită perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu cu începere de la data de 19.06.2014 până la data de 24.06.2015 inclusiv.
În baza art.291 al.2 c.pen, în referire la art.112 al.1 lit.d)c.pen, Dispune confiscarea specială de la inculpaţi ,în folosul statului, a sumei de 265.000 euro(echivalent în lei-curs BNR la data efectuării plăţii) În baza art.249 al.1 – art. 252 c.pr.pen.,art.404 al.4 lit.c) c.pr.pen, art. 20 din Legea nr. 78/2000; Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Băsescu Mircea prin Ordonanţa nr. 227/P/2014 din data de 08.07.12014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Secţia de Combatere a Corupţiei.. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile imobile ?i mobile aflate în proprietatea inculpatului Căpăţînă Marian Adrian prin Ordonanţa nr. 227/P/2014 din data de 08.07.12014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie –Secţia de Combatere a Corupţiei.. În baza art.6 ind.1 al.4 din Legea nr. 78/2000; Respinge ,ca nefondată, cererea formulată de Anghel Florin de restituire a sumei de 600.000 euro. În baza art.274 al.2 c.pr.pen, Obligă fiecare inculpat la plata a câte unei sume de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 08.01.2016.
(sursa: www.ziuaconstanta.ro)
Citeşte şi: Traian Băsescu: Sunt convins că ÎNSCENAREA lansată public de Antena 3 nu va rezista şi la Curtea de Apel
Ştirile orei
Suntem un fenomen in continua crestere!
NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de
instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata
nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract
legal. Se lucreaza parttime (in timpul liber) sau fulltime, la alegere. Cerem
seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim
alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email
; [email protected]