Pentru cine a înțeles, Ponta merge către Cotroceni
Spre după-amiaza unei zile de vineri care se anunța a nu avea evenimente politice marcante, o postare pe Facebook a premierului Victor Ponta a generat stupoare, devenind practic imediat breaking news-ul momentului.
Într-un mesaj care începe cu o trecere în revistă a carierei politice desfășurate în ultimii 13 ani, Victor Ponta vorbește despre caracterul definitoriu pe care 2014 îl poate avea pentru România. „Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri) – dar şi miza sa este enormă!”, scrie liderul PSD.„Trebuie să punem capăt tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!”, completează şeful Executivului.
Ceea ce însă a crescut pulsul tuturor analiștilor și politicienilor a fost finalul postării, unde Victor Ponta susţine că, după alegerile prezidenţiale, vrea să se dedice familiei şi că va lăsa loc tinerilor pe scena politică. „În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa mea”, își încheie premierul postarea.
La prima vedere, comentariul premierului ar putea fi interpretat simplist, ca un anunț al intenției de a ieși ”la pensie” din politică înainte de vreme. Pentru a decoda însă corect mesajul lui Victor Ponta, trebuie să ținem seama de faptul că premierul este la ora actuală, după cum o demonstrează toate sondajele de opinie, pe vârful valului. Grație unei guvernări care a răspuns de o manieră adecvată așteptărilor românilor, primul ministru se bucură de o încredere record pentru un politician care deține de doi ani de zile o funcție cu un potențial erodant major pentru capitalul de imagine al celui ce se încumentă să o ocupe.
Cu toate acestea, Victor Ponta se situează în fruntea tuturor topurilor privind intențiile de vot al românilor la prezidențiale și, odată cu ruperea USL, presiunea pentru asumarea unei candidaturi la cea mai înaltă funcție în stat a crescut uriaș. Și acesta pentru că victoria în alegerile prezidențiale pentru Alianța PSD-PC-UNPR reprezintă singura soluție pentru ca România să o rupă cu trecutul, în contextul în care toți ceilalți candidați (oficializați sau nu) la cea mai înaltă funcție în stat se revendică, explicit sau implicit, ca în cazul lui Crin Antonescu, din moștenirea de conflictualitate a lui Traian Băsescu.
Ca urmare, alegând să se înscrie în competiția prezidențială, chiar dacă victoria în alegeri îl va forța să iasă din politică – de unde și mesajul postat pe Facebook – Victor Ponta demonstrează o dată în plus că îi pasă de România și vrea să îi ofere acestei țări șansa de a se înscrie în sfârșit pe un traseu de normalitate politică și instituțională.Candidând la cea mai înaltă funcție în stat, premierul își pune carierea politică la bătaie (fiindcă în mod evident o înfrângere ar pune punct ascensiunii sale remarcabile din ultimii 13 ani), pentru ca românii să aibă în sfârit un președinte arbitru, neimplicat în bătaliile partinice.Marian Dumitrache