PERICOLUL din beţişoarele parfumate: cât de mult ne afectează SĂNĂTATEA
Analizând compoziţia fumului degajat de beţişoarele parfumate, oameni de ştiinţă chinezi au descoperit două substanţe toxice, potenţial mai cancerigene decât cele din fumul de ţigară, relatează metronews.fr, citată de Adevarul.
Rezultatele studiului desfăşurat de o echipă condusă de dr Rong Zhou de la South China University of Technology au fost publicate în Environmental Chemistry Letters.
Cercetătorii au testat pe şoareci de laborator efectele beţişoarelor cu cele mai utilizate parfumuri din lume: lemn de santal şi de aloe, analizând 64 de componente ale acestora. Le-au comparat apoi cu cele ale fumului de ţigară.
Pornind de la aceste analize, ei au constatat că fumul degajat în cameră de beţişoarele parfumate are efecte mai toxice decât cel de ţigară asupra celulelor ovariene ale cobailor.
De vină ar fi două substanţe (dintre cele 64 identificate), potenţial cancerigene. 'Trebuie să existe o conştientizare a riscurilor de sănătate provocate de arderea beţişoarelor parfumate în spaţii închise', a afirmat dr Rong Zhou într-un comunicat de presă.
Nu este prima dată că studii ştiinţifice atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun cei care ard des beţişoare parfumate. Rezultatele recentei cercetări trebuie totuşi nuanţate, în primul rând pentru că studiul s-a desfăşurat pe un eşantion mic de şoareci şi niciun experiment nu a fost efectuat pe oameni.
În plus, lucrările ştiinţifice au fost efectuate cu ajutorul unei companii de ţigări, iar modul de a inhala fumul de ţigară este complet diferit de cel al inhalării fumului de beţişoare parfumate.