Peste 11.000 de locuri de muncă vacante la nivel naţional. Cele mai multe sunt pentru cei cu studii medii
Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li s-au pus la dispoziţie peste 11.000 de joburi la nivel naţional, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile pentru cei cu studii medii, profesionale şi pentru lucrătorii necalificaţi.
Concret, ANOFM a scos la bătaie 1.151 de locuri de muncă pentru confecţioneri articole din textile, în timp ce peste 650 de joburi la nivel naţional sunt destinate muncitorilor necalificaţi în industria confecţiilor. De asemenea, agenţia are disponibile 477 de locuri de muncă pentru confecţioneri industriali îmbrăcăminte din ţesături. În ceea ce priveşte judeţele cu cele mai multe locuri de muncă, acestea sunt Bucureştiul, Clujul şi Iaşiul, cu 1.565 de locuri de muncă, respectiv 1.073 şi 590.
La polul opus, cea mai slabă ofertă aparţine agenţiilor din Suceava, Mehedinţi şi Bacău, cea din urmă având disponibile doar două locuri de muncă. La nivel naţional, persoanele cu studii superioare, sunt oferite 1.044 locuri de muncă, după cum urmează: 176- analist servicii client, 67 –programator, 41- inginer mecanic.
Cu ocazia Bursei Locurilor de Muncă, desfăşurată la nivel naţional pe 27 septembrie, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat că oferta angajatorilor a fost una bună, dar a catalogat interesul absolvenţilor ca fiind unul slab. „Tinerii ar trebui să se îndrepte către facultăţile tehnice, pentru că sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori şi oferta este bună din partea angajatorilor, dar solicitările din partea tinerilor sunt destul de mici.
Ca atare, ar trebui să le spunem tinerilor că aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piaţa muncii din România”, a declarat Mariana Câmpeanu. În ceea ce priveşte direcţia de dezvoltare a investitorilor, aceasta este orientată tot mai mult spre producţie, a completat ministrul. „Nu mai construieşte nimeni mall-uri, toţi dezvoltă afaceri productive.
Şi noi trebuie să ne adaptăm la dinamica pieţei, iar tinerii trebuie să se îndrepte spre aceste profesii”, a mai spus Câmpeanu.
Aceasta a precizat că anul viitor se va înfiinţa o direcţie în minister care se va ocupa de tinerii fără loc de muncă. De asemenea, instituţia va putea accesa bani europeni în următorul exerciţiu bugetar, fonduri de care pot beneficia strict ţările unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%. Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă puse la bătaie au fost Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Arad.