Peste 120 de medicamente dispar de pe piaţă. Ce bolnavi vor fi afectaţi
123 de medicamente ar putea iesi de pe piata de la 1 iulie. Încă nu se ştie exact care vor fi medicamentele retrase, lista nefiind definitivată, drept urmare oricine urmează un tratament în ţara noastră ar putea fi afectat. Potrivit lui Călin Gălăseanu, presedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, 800.000 de români ar putea avea de suferit în urma retragerii celor 123 de medicamente.
Ziare.com a stat de vorba cu Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), pentru a afla de ce dispar aceste medicamente de pe piata si care ar putea fi consecintele pentru pacientii care au nevoie de ele.
Din datele pe care le are seful ARPIM, cei mai afectati vor fi romanii cu boli cardiovasculare, dar si cu afectiuni neurologice, endocrinologice, cu afectiuni respiratorii si bolnavii de cancer.
"Metodologia actuala de calcul al preturilor la medicamente impune, prin articolul 81, referentierea pretului medicamentelor originale la pretul celor generice. Astfel, pretul medicamentelor originale iesite de sub patent va cobori cu 35% sub pretul minim european anterior impus prin politica de preturi, ceea ce poate duce la disparitia a 123 de medicamente noi de pe piata", a declarat Călin Gălăşeanu.
Cei mai afectati vor fi pacientii care sufera de boli cardiovasculare. 28 dintre medicamentele care ar putea disparea de pe piata la data de 1 iulie sunt destinate tratarii afectiunilor cardiovasculare.
Alte 19 medicamente sunt pentru tratarea afectiunilor neurologice, 8 pentru afectiuni endocrinologice, 7 pentru afectiuni respiratorii, 6 pentru medicamentele oncologice.
Aproximativ 55 din cele 123 de medicamente care pot disparea de pe piata au intre 1-3 alternative generice. Insa este important de subliniat ca unele dintre aceste alternative generice, desi listate in CANAMED, nu sunt disponibile pe piata.