Peste 20 de ani, România va avea un potenţial alimentar pentru 38,5 milioane de persoane
În 2030, România va avea un potenţial alimentar pentru 38,5 milioane de persoane. De asemenea, va avea disponibil pentru export şi pentru consum nealimentar de materii prime agricole de circa 49-50 miliarde euro, se arată în strategia elaborată de Comisia Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.
"Cadrul naţional strategic pentru dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural pentru perioada 2014-2030" precizează că singura şansă a României pentru dezvoltarea agriculturii constă în alocarea masivă, dar raţională, dacă se poate optimă, de capital investiţional în infrastructura rurală.
Astfel, potrivit raportului se recomandă echiparea teritoriului agricol (circa 1,7 milioane ha irigate, Canalul Siret-Bărăgan, plantarea perdelelor de protecţie a câmpului pe circa un milion de hectare în zonele cele mai aride, modernizarea exploataţiilor agricole, extinderea întreprinderilor de stocare-procesare a produselor agroalimentare, nu numai cereale).
Raportul mai precizează că ar trebui alocate fonduri şi în sporirea capitalului de exploatare, atât din surse proprii cât şi din credite bancare avantajoase, acordat fermelor agricole, prin care să se susţină nivelele de producţie propuse în continuare pentru orizonturile 2015, 2020, 2025, 2030.
Potrivit raportului, în anul 2030 se preconizează o creştere a producţiei totale de carne de 52,8%, faţă de anul 2010, şi o creştere a consumului de carne pe cap de locuitor la 82 kg. Cota de piaţă a producţiei interne din total consum va ajunge la 107%.