Maimuţa care toarce şi alte specii noi descoperite în jungla amazoniană
Fondul Mondial pentru Viaţă Sălbatică (WWF - World Wildlife Fund) a descoperit peste 400 de noi creaturi în pădurea amazoniană, printre care o maimuţă care toarce ca o pisică atunci când este mulţumită, un peşte piranha vegetarian sau o ciudată plantă mov cu firişoare subţiri, scrie 7sur7.be.
Descoperirile făcute de mai mulţi oameni de ştiinţă şi adunate de WWF, una dintre cele mai mari organizaţii pentru conservarea faunei şi florei sălbatice, cuprind 258 de noi specii de plante, 84 de specii de peşti, 58 de specii de amfibieni, 22 de reptile, 18 păsări şi un mamifer. In această listă nu sunt incluse nenumăratele descoperiri de insecte şi nevertebrate.
Cu o medie de două noi specii descoperite săptămânal, Amazonul rămâne unul dintre cele mai importante centre ale biodiversităţii la nivel mondial.
Dintre speciile remarcabile descoperite, sunt de amintit:
Maimuţa care toarce, Callicebus caquetensis sau Caquetá titi. Puii ei torc unii la alţii când sunt mulţumiţi.
Şopârla flacără, Gonatodes timidus, este de fapt timidă, evitând să fie văzută, în ciuda modelului colorat pe care îl are pe piele.
Allobates amissibilis, o broască în miniatură, considerată pe cale de dispariţie, trăieşte într-o zonă ce va fi deschisă turismului.
Tometes camunani, peştele piranha a cărui hrană este exclusiv vegetală, se găseşte în zone stâncoase din Brazilia, unde cursul apei este rapid.
Apistogramma cinilabra, peştele care este adaptat la un nivel foarte mic de oxigen, are un areal restrâns la un singur lac din Peru.
'Bogăţia pădurilor amazoniene uimeşte mereu, însă aceste habitate sunt ameninţate de un sfârşit tragic', a spus Damian Fleming, responsabilul de programe pentru Brazilia şi Amazonia în cadrul WWF.
'Descoperirea acestor noi specii confirmă importanţa intensificării angajamentelor pentru conservarea şi protejarea biodiversităţii unice a regiunii', a adăugat el.